原來魁北克比起法國更法國

259 回覆
88 Like 8 Dislike
又凍又陰天又成日落雨天
肥屍大隻法文點講?
同一個時代移去,佢老豆做地產agent, 其實嗰個時非常多香港人喺Montreal 落地,因為Quebec投資同企業移民條件略低於BC同安省。

但吸幾多移民都好,最後走超過一半,除非本身係francophone 嗰啲,非州人,法國人同以前越南嗰代人最願留低,人口增長低過其他同規模大省。

Quebec省income tax rate同PST(QST)都係全國最高, 雖然福利都好少少。

Montreal 雪量多過Toronto 好多,仲有freezing rain,ice storm先麻煩。
寫英文法文佢係咪就嚟幫襯先
Van east 有啲區好雜
十二月去滿地可同quebec city有咩玩
鍾意歐陸式白色聖誕嘅話
建議聖誕節正日去魁北克舊城
感覺 Montréal 純雪比例高啲
Toronto 一樣咁多 freezing rain,仲要成日落埋啲濕雪仲污糟
細個香港有個零食叫滿地可 ching 你唔係香港出世?
安省都係選擇性英法雙語
要係 French Service Community 先會有法文路牌

要做 French Service Community,個城要有最少 10% 或者 5000 個講法文嘅人
咁又冇喎
我朋友喺嗰邊做嘢
佢學咗法文有一排
D waitress見到佢講法文都係用法文同佢傾
係個waitress開始講得快佢聽唔明
先叫佢slow down講英文
個waitress仲同佢say sorry
基本上都好有禮貌
但如果十二月頭至中去呢 想黎個road trip去埋quebec city
一出巴黎北站
屌你以為去咗加納
認同
同埋我用啲唔咸唔淡嘅法文落order嗰時會好有耐性
甚至有老闆試過教我啲單字(ex lait entier/ full milk)
可唔可以簡單講下呢個係咩黎
想學野
去呢到旅行會唔會好麻煩?
法文唔用70呢個字嚟表達70呢個概念
而係用60+10 (soixante-dix) 嚟表達
反而瑞士法文係10進制 (septante = seventy)
滿地可亻系Montreal
樓主係講Quebec
seventy in French = sixty ten
ninety five in French = eighty fifteen
再南d, Saint-jean-sur-richelieu
Burnaby metro town屌打其他
唔識咪學囉,當增值自己
未住過,最近住過nuns island
再繼續71 係要講 60+11
我諗最經典係80-99
80你以為係60+20? 唔係 佢係4x20 quatre-vingt
91 會係 4x20+11 quatre-vingt-onze
加納講英文㗎懶醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞