原來魁北克比起法國更法國

259 回覆
88 Like 8 Dislike
早幾年去都唔係咁㗎
佢會睇你用咩語言去打招呼
就用嗰種語言同你傾落去
你用法文開咗個頭
佢就會一路同你講法文
英文就英文
我都記得當時個公投變成世界新聞,加拿大fed政府竟然一啲都唔干預,真係由得Quebec人民自己公投,贏得全世界一片掌聲
點解唔拉晒投贊成票嘅人?佢地想分裂國家喎
Montreal原先係加拿大第一大城市,大企業總公司就係因為醞釀魁獨先搬哂去多倫多,將經濟中心地位拱手相讓,仲有Montreal搞76年夏季奧運搞到省政府欠落巨債,經濟一落千丈。

八九十年代Quebec 已經分別搞過兩次獨立公投都失敗,可見將來更加冇可能搞得成,死硬派Francophone人口只會更少。

聯邦政府為免魁省成日搞搞震,一直俾更多自主權佢地,例如保障法文係唯一official language, 移民政策,退休保障。
所以好多連鎖直接Skip Quebec
唔撚做你生意好過
因為 democracy

選民先至係真正嘅主人,佢哋想分就分,佢哋用佢地嘅票話事

一個尊重人民嘅國家,就算係面對國家分裂,都會honor人民嘅決定

我印象中記得選完之後,正方反方都尊重個result,贊成分裂嗰邊出嚟declared losses
同粵語保留好多中文詞彙一樣
有同事以前讀書pt做nanny
因為識法文所以去左湊法國細路
之後俾啲細路問點解佢講嘢好似18世紀啲人咁

就好似有人無啦啦同你講文言文咁 諗落都幾fun
班友識講英文都淨係會講法文
見到你亞洲面孔 再加上聽到你non-local口音就會轉英文
因為人地當你遊客咋
日日見到你都仲講英文就唔會咁
其實某程度搞到更加「獨立」
一國兩制
十年前去睇F1,用英文都溝通到
有啲地方係中英雙語
有啲係原住民語言+英
其實都係睇人口
加拿大真係算好包容唔同文化語言
我想問下滿地可70係咪唔用60+10?
其實法國都係
諗住去到睇金髮藍眼鬼妹,但係一地都係中東同黑鬼
Net subsidies receiving province.
粗口都唔同玩法啦
Québécois 粗口全部都係宗教字,仲可以無限疊加
法國人聽到淨係會get到一堆宗教嘅用字加埋一齊 毫無意思可言
法國路牌係寫arrêt ..
悶到暈,冇野玩

仲衰過蘇格蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞