原來魁北克比起法國更法國

259 回覆
88 Like 8 Dislike
唔係喎,我去魁北克嗰陣用英文問巴士司機啲嘢,個司機係完全唔理我
搞幾次投票,最高果次先到49.4%
同法國接壤 好正常
之前試過揸車過法國
你部車識游過大西洋?
而家好似係話公司有25人以上嘅話
一定要用法文做主要工作語言

另外公司招牌一定要 2/3 面積以上係法文
否則罰款

雖然應該最終都係選擇性執法(冇人投訴應該冇事)
但係有時幾欣賞佢哋咁保護自己語言
香港有佢一半就好
倫敦都愈黎愈係 但無咁嚴重
Montreal 南岸撚
好似Belgium嗰啲至用Septante
Brossard?
鬼佬投訴列治文無乜英文指示
唔好話大陸人搞你啦,見到鬼佬都變哈巴狗啦香港人,仲話保護自己語言
對……同埋喺市中心個大島區用英文基本上係無問題。一離開咗過條橋好似去咗第二個國家咁,我就啞撚咗。
但我自己鍾意montreal多過vancouver同toronto……想像一下可以用英文而沉浸於法國嘅文化,全世界獨有。
個人認為
West Van > West End > North Van >
Burnaby > Van East > Richmond
pm 、coq 嗰啲太遠,surrey太低端
基本上倫敦大部分都唔係英國人

西倫敦中東油王居多 其次係東歐貪官 支那同俄羅斯班寡頭 買到啲屋勁貴 億億聲個隻

北倫敦就其他歐洲移民法國西班牙個啲

南倫敦就牙買加人多 日日隊草

東倫敦就索馬里巴基斯坦孟加拉阿爾巴尼亞大混戰 不分日夜華山論劍
South Surrey White Rock唔差喎
醞釀港獨。將經濟中心拱手相讓新加坡
大支嘢到而家我做嘢quebec啲人email規定要英法對照
以前中超(華人超市)用中文寫大特價,冇用法文寫比法文人投訴最後罰錢!另外做reception 要識英法兩種語文!
Bonjour, je voudrais un bagel quatre fromages et un café moka, svp.
N年前去渥太華同𣁽北克玩,渥太華同魁北克一河之隔,好似深圳同香港,不過唔駛過關,一邊餐廳酒店全法文,一邊全英文。
更正滿地可
你講到好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞