高CP值 日牌衣著討論區 (4)

1001 回覆
15 Like 10 Dislike
年頭準備去大阪 京都
想買下日牌衫 平時係香港都係買下niko and嗰啲
當地有冇咩地方必行同多衫褲鞋袋睇?
或者有冇咩youtube channel 介意
homme plisse好撚搶手
香港有出呀,cwb 都見到有
On9其實日本咁多brand,點解仲要局限MUJI Uniqlo
Beams同freak store 必去啦,再唔係去埋rageblue who’s who
有budget就大阪去埋supreme hoods,去京都時可以睇埋human made descendant visvim
老實說 呢度個氣氛都係咁
香港個online store 廢嘅呢set我肯定function 3 cwb係有嘅,因為試咗上身其他唔肯定
都可能係其他brand香港買唔到所以無咩留意,都無計但去到日本都淨係睇Uniqlo 同muji 就on9
Freak’s store 有折買nautica/ cahlumn真係平到癲
但nautica 啲款無咗長谷川後開始柒了
係 zip up 好難carry 勁易變阿伯 其他厚嘢又唔啱香港
Thanks 巴打
暫時mark咗會睇既有Beams/ nano universe/ cahlumn同TNF 紫牌
應該得一至兩日分別係大阪同京都shopping
要好好咁plan下
Beams 可以飛 依家變到好平庸
ssz, beams japan, 非beams自家出嗰啲牌子例如needles, orslow
大把野睇
應該主要係日本本土定價平過國外太多
可能買開懶得去研究其他牌子啫,仲要難買啲
而且其他日本牌大多貴過佢地,不過如果親身試過其他高cp值日本牌,或者就知道好既剪裁技術同靚料愈來可以咁正,不過都要踏出第一步試到啲高cp既

但大家都無咁多入手渠道/資源試晒咁多牌,所以要靠有人share資訊,呢樣就比較少係呢度見到,我原本都有介紹下其他牌子&youtube頻道,諗住拋磚引下玉。但係似乎大家都係鍾情返u記多啲,呢度提到既u記款式,睇多幾間之後就覺得u記果件唔算吸引。我就覺得u記同muji既質素同設計已經走下坡目前正正係適合試下其他日牌既好時機,不過每人鍾意咩都係自由都唔會批評。
嚟緊託人11月1幫手買件
不過嚟緊10周年紀念就要食返香港個十算價
Beams其實係睇邊條line,有啲又真係垃圾嘅
仲有有時beams crossover啲款都好得,例如crossover不死鳥、buzz rickson 等等
Nano universe 個人感覺有少少老,purple label就overpriced ,不過有budget有愛就去馬
Btw 如果想買purple label classic件mountain parka,可以去outlet 買都買到
東京邊到會有哂right-on / ikka / jeansmate / freak store 之類既平價本地品牌鋪頭?
之前去nano universe買衫,佢就咁攞件掛出來既比我
懷疑領左佢野,係咪可以要求攞件全新既比我?
當然,但有時呢啲情況都無計,因為個店員鳩吹最後一件你都係要硬食架啦
Purple label就主要想睇下上身/ 袋款
另外仲想買下身款 但無特別有target 買邊個brand
因為我冬天都係主打闊褲 通常網購韓國款多
香港行niko and嗰啲日系brand
男裝下身都係太少選擇 又唔想GU/ uniqlo
所以諗住今次去到日本就周圍睇 啱就買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞