高CP值 日牌衣著討論區 (4)

1001 回覆
15 Like 10 Dislike
Uniqlo GU 討論區 (3) 轉生繼續

po名 頂住先
星期五 Uniqlo C就開賣
https://www.uniqlo.com/hk/zh/contents/collaboration/uniqlo-c/23fw/

有興趣既記得留意

希望大家分享下用咩集運公司
毒撚呢一年開始擺脫u記同gu學穿搭,略有研究少少,拋磚引玉一齊鼓勵下大家

個人覺得值得留意既一堆中/高少少價位牌子
beams,niko and …,nano•universe ,Nautica.jp,cahlumn,united arrows,nanamica,GLOBAL WORK,sense of place

識得唔多簡單介紹下3個先
Beams

個人最鍾意beams(amazon jp有得買&直運,而家amazon仲有埋退稅),同支線beams plus,beams japan(入手難度較高,要代購/去日本買/但made in japan 靚料重磅厚布)。本身係一間歷史悠久既選貨店,即係周圍揾唔同優質牌子既貨黎賣,亦都有出色既自家產品。產品路線多數都係行寬鬆風格,不過都有正常fit身既,其中一大優點係官網有大量客人既穿搭圖,可以學埋人地點搭同睇實際燈光照出黎既顏色。另外仲可以搜beams百名品,睇下有咩單品係最受歡迎,我個人幾鍾意佢雙打摺卡其工裝褲,

睇youtube學穿搭果時好多ytb介紹,好舒服又休閒,都係beams百名品之一。

nano•universe

其次之前去日本買既nano•universe,買左幾件企領恤衫做外襯

,日元低位+減價再退埋稅同u記差唔多兩百左右一件(同而家amazon jp 上面10% coupon之後+退稅個價差唔多。鍾意佢質感摸落舒服又滑,又唔似u記咁簿咁易皺,企企理理睇落順眼好多。

Sense of Place

然後係sense of place,係日本買又係計落價錢同u記差唔多,亞馬遜都有但要運費。

本身睇中佢係urban research既平價親民子牌(我一開始買衫都唔捨得買咁貴,仲停留係u記gu既階段),毒撚我第一次試oversize既style就係呢間開始,因為佢都係偏向寬鬆版型,我本身唔鍾意oversize亦都唔識呢方面,但一試落又出奇地幾好睇,跟住就開始會著下oversize。鍾意抵既值得留意,不過瘦撚著係要識襯少少oversize,(簡單黎襯=搭多條oversize褲+帽/入面著多幾件撐出黎)。都係一個值得留意既平價品牌

打住咁多先,而家網絡發達,大家有興趣可以search下睇下啲衫同品牌資訊。
Push
呢兩日第一次睇nano universe
啲款似ok
https://www.workman.co.jp/
集運買唔買到
lm
Freak’s store 大家點睇
Niko and…好正
香港買好貴
我睇中嗰啲都係貴嘅

介紹多d依d高cp日牌
嚟緊去日本又可睇下

我都有買開beams
係正既
Nplm
一年走轉日本掃定貨就唔洗係香港買
想買佢個袋 但唔知要咩色好
daiwa 應該唔叫高cp
https://zozo.jp/sp/shop/mono-mart/goods/66946911/?did=110200206
呢件上年b&s代購買 好fit香港秋冬
減價執水尾
呢個牌有咩特別,見好貴無咩點睇過,減價幾錢
正裝+機能+復古 混合
不過宜家真係貴左好多
上年$5xx買左一件crew neck hoodie 好好著
我應該會買白色
睇介紹似係主打戶外機能外套,防水gore-tex果啲。但價錢仲貴過買不死鳥,成兩三千以上一件我諗算高檔價位了
Public Tokyo
上網買冇得試,有冇啲小店有入呢啲牌子?貴少少都冇所謂

幾靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞