【2ch文連登式演繹】2ch超經典名作 日本網友高中時代天文學會往事

249 回覆
182 Like 5 Dislike
真毒邊會咁撚多女 仲搞咁多去咁遠
續上 準備迎來第1次嘅學園祭

嗰晚真係瞓唔到
我第1次參加學園祭 喺學校度做啲咩嘢都係第1次
呢晚我久違地妄想住SOS團無咪就係咁樣做文化祭嘅呢 輕小說腦全開咁瞓
第2日學園祭初日 我人生中難忘嘅一日將要開始

追晒
真係好開心嘅高中生活

點解好似重充實過3年間揮灑青春臭汗嘅我咁嘅
去camp都係俾教練狂操 成個假期都係練波
好憧憬樓豬呢種暖暖心窩嘅高中生活
不過我唔想做獨撚

樓豬有好好嘅高中生活...
我頂丫
鬼唔望樓豬個肚突然間有少少痛

唔想寫晒3年嘅話都起碼寫下最後同佐倉老師點丫

同平時一樣嘅一日 樓豬突然間企喺身講「學~校好遠呀頂~」

學校好遠呀

由「學校好遠...」可以嚟到呢步~

學園祭第1日 我懷住興奮嘅心情比平時早30分鐘到學校
學校已經有好多學生喺度 肌膚都感覺到同平時嘅氣氛好唔同
去到課室見到唔知幾時變到有好多紙皮箱咁好簡陋嘅cafe咁
我張枱都冇埋冇計唯有坐地等班會開始
班入面班友好似望住我喺度吱吱噚講我壞話
明明平時就唔睬我 但而家就好似不滿我蛇王唔幫手
我心諗就算同佢哋接觸都係講我壞話多 所以都扮瞓等時間過

樓豬寫啲嘢好易睇
冇文才嘅我好羨慕

如果你話係作故仔我會唔肯過你

喺地板扮瞓咁威猛

唔知點解覺得樓豬嘅大學生活都會好充實咁

冇再同肥婆有接觸喇咩?

作故都冇所謂啦

如果係作故我就戒J

終於追晒
搞到我做唔到功課

冇耐後班主任嚟主持班會 簡單講咗幾句後就返教員室
班會後 我就執好嘢急急腳去學會房
喺我出課室嘅時候都好似重聽到有人講緊壞話 但我冇理
而家諗返可能呢個親係原因令到佐倉老師傷心 但我呢個時候唔知

…咩...咩話...?

你搞到我嘅小櫻傷心!!

佐倉老師…

仆街你令佐倉老師傷心?

到底咩事...

喺學會房着好搬嘢用嘅圍裙準備
將啲蠟燭由學會房搬過去 又再練下接客咁
然後喺課室等咗陣 佐倉老師嚟到 一齊着好圍裙準備
喺烹飪學會搬啲嘢食嚟 重有準備好果汁同咖啡等等嘅嘢
終於 天文學會第1次嘅學園祭要開始

有預感大事發生...!

你令到...小櫻傷心...?

九成係冇人嚟啦文化祭啲客大半都係學校裡面嘅人嚟嘅

想知點

追晒
咪幾開心嘅校園生活

「嚟天文學會Cafe睇睇下!!
佐倉老師大聲咁叫客
「二三四...
我就唔知講乜鬼咁接客
呢啲學校活動本身嚟嘅都係自己人 但我就同我冇關 可以話個個都係陌生人嚟 又幾乎都係女仔
對我嚟講全員都同外星人一樣
要我開大聲去接客我做唔到

喂!咪浪費呀!

獨撚其實幾強
啲背後壞話有時都已經唔係背後都可以頂得順

我唔係好知學園祭係點樣
有課外活動嘅人係咪即係要自己班同學會兩邊都要搞?

過咗陣佐倉老師吸引到客人開始嚟
咁嘅話因為得兩個人 所以好自然就分工 佐倉老師做waitress我就負責裝食物同飲品 同埋賣蠟燭
睇嚟同聽返嚟嘅一樣 佐倉老師好受學生歡迎 一路都有人「小櫻我嚟喇~」咁同佢講嘢 不斷咁處理來客
烹飪學會整嘅零食都好受歡迎 朝早有唔少人嚟
至如蠟燭 因為我學校多女仔 所以呢啲得意小物都幾好賣

終於追晒
佐倉宅師嘅聲優我用咗澤城美雪

早知我都讀高中

不過 因係呢啲都係校內嘅present所以第1日參加嘅人本身都唔多
去到晏晝嘅客流都穩定 我都慢慢慣點接客所以都已經可以一個人應付
所以我同佐倉老師講「不如小櫻你去休息下先?」咁樣慶典氣氛下我大膽咁講
只係俾佢搣我手臂
就係咁佐倉老師去休息食飯 舖頭得返我一個人

>>670 而家讀都唔遲㗎

不過我嗰時有樣嘢唔知
就係班入面班友睇我唔順眼呢樣嘢

緊張...緊張...

唔該結局係老師轉校bye-bye丫
我好鍾意啲sad嘅ending

咁樣真係有啲唔係幾好嘅氣氛...

因為天文學會解散所以先寫唔到3年...?

呢個獨撚又幾爽

快啦

都係未完 又待續
一個人做應援團團長

呢個都有啲料到
樓豬同小櫻既感情線
小倉因為佢俾人講壞話而唔開心?
準備要虐
續上 學園祭一開始好順利

喺淨返我一個人冇耐 已經完全MK化咗嘅矮撚肥仔帶埋幾個班入面嘅女仔嚟天文學會cafe
而且非常唔好彩地呢個時候得佢哋嚟
我感覺相當差 但都正正經經當佢哋客咁接
矮撚肥仔佢哋就一路笑住咁「喂呢條free rider喺度玩接客喎
我有啲扯火但忍住 冇錯我係冇幫到手 但我一啲都唔覺得羞恥

嚟踩場?

因為矮撚肥仔搞到小櫻...

一個得一丁友嘅學會要參加文化祭嘅話
咁當然就幫唔到班嗰邊㗎啦
呢啲咁簡單都唔明嘅矮撚肥仔...
正宗升高中就扮晒蟹

其實係咪應該同吉井同學講聲先離隊好啲呢
話學會得一個人所以幫唔到手咁

咁點解佢哋自己又唔同樓豬講話一齊搞
樓豬又唔係癲佬或者完全溝通唔到 望落應該都正正常常

矮撚肥仔一路笑咁求其叫咗啲飲同食
落完單後我唔出聲去拎嘢 呢個時候都一直聽到佢哋喺度講我壞話
到我拎啲嘢去畀佢哋嗰陣佢哋又笑
「喂呢啲飲唔飲得㗎~?
「喂臭嘅喂~
講埋啲真係好幼稚嘅嘢好開心咁望我呢邊
呢個時候我冇表情咁唔出聲等下一批客人嚟

唔通吉井同學都係俾人杯嘅?

正仆街

高中先走嚟玩新形象嘅友仔多數都係咁癲癲地

兩個人喺小息講遊戲王嘅矮撚肥仔去咗邊...

好睇唔起人啫

本身性格好嘅現充係唔會睇唔起人
但啲高中甚至大學先嚟玩新形象新開始嗰啲撚樣多數以睇低人為樂 呢度涉及一個概念叫 高校Debut 或者大學Debut 即係高中出道 指以前初中或者高中時係啲唔起眼或者俾人蝦開嘅人 諗住喺升咗高中或者大學時 趁冇人識自己轉新形象新開始 可能係俾個新人設自己 一改舊有性格咁
由好土氣變到識打扮都係高校Debut嘅一種
呢樣嘢本身中性冇話好定唔好 有人都係咁樣拋開過去嘅陰影活得快樂
同時高校Debut都有風險會令到學校生活從此地獄 例如以前自己好內向想改變 夾硬扮開朗但扮唔到搞到更陰沉 又或者扮開朗點知俾人識破原來以前係地底泥 一係過唔到自己嗰關一係俾人杯
亦都有係以前俾人蝦得多 升咗高中就轉為蝦蝦霸霸
特別日本初中同高中多數唔同學校 好多青少年都會考慮高校Debut做改變 係一個好突顯到青春期心理重有朋輩影響下獨有糾結嘅現象嚟 sor 插嘴太長添

總之好想知小櫻點 後續快

「難食到呢~
矮撚肥仔勁大聲咁講
佢哋連烹飪學會整嘅零食都笑
「嗚哇 甜到痴線~
「呢啲咩嚟 會唔會食壞人㗎?
連啲食都冇食嘅友都係咁講
我就嚟想爆 但為咗守護同佐倉老師一齊整嘅學園祭同天文學會我死忍
矮撚肥仔喺度呢段時間真係好難頂 平時咁講我壞話都算 竟然連其他人嘅壞話都講埋
佢哋用咗好長時間飲完啲果汁後就笑住咁走
我覺得終於解放
之但係 矮撚肥仔唔知諗到咩咁走埋去賣蠟燭嗰度

嗚哇...

好想隊冧啲淨係喺學園祭先蒲頭玩嘢嘅死MK

…咪 咪呀

唔好呀...
呀 呢個PO係作故無咪?冇錯 係樓豬諗嘅輕小說嚟!
即係話小櫻唔存在?
嗚呀呀呀啊啊啊啊啊啊

真係唔好呀

真係有啲咁嘅人...?
可能我係小學中學大學遇到嘅都係好人嚟

我呆咗
下 乜呢班友重喺度?咁樣
矮撚肥仔走去蠟燭度 一路笑住咁用好衰嘅眼神望住啲蠟燭並攞上手
「嗚哇 呢啲乜Q嘢嚟 咁撚核突嘅~
佢咁講我谷到開始出現裂痕
矮撚肥仔喺度貶低啲蠟燭 用啲好難聽嘅說話係咁踩佐倉老師整嘅蠟燭
「你唔買嘅話唔該你放低佢出返去
我忍住道氣夾硬咇出呢句說話嚟請佢哋出去
「哦 好呀
然後矮撚肥仔就求其咁將啲蠟燭掉落枱
到我回返神 我已經打咗肥仔塊面一鎚

好波!!

NICE

好明白想揼佢 但呢啲唔可以做出嚟
呀啊 再忍咗少少就冇事...

唔好呀!你打人嘅話天文學會就有危險㗎喇
要打人我幫你打!

就算對方幾仆街都好一出手打就唔掂

>>720 等陣!我嚟!

唔係丫 做得幾好!
樓豬唔係為自己而係為人嘅發火
幾有型呀!

之後嘅事我唔係好記得
記憶中只有發火嘅肥仔打到我瞓低又破壞咗蠟燭等等好多嘢
有好多老師嚟帶我哋去教員室
同埋聽日唔可以再參加學園祭
我做咗啲唔應該做嘅嘢

呀啊...

嗚哇哇哇

唔可以放過矮撚肥仔

一早都講咗獨撚會喺唔知情嘅情況下樹敵叫咗要平時操開㗎啦...

不過呢度唔出手都係悽慘

>>730 唔係輸贏嘅問題囉

就算你唔出手都係會後悔
出手就後悔出手 呢啲冇辦法...

身穿襤褸但內心似錦

輕空挑釁下等佢出手整爛啲蠟燭先可能會好啲

俾呢啲小混混纏上都係麻煩

又未完 又要待續
樓主無輸到!!
佢喺對MK仔有利嘅學園祭入面戰鬥到最後
喺靠噸位嘅卑鄙肥仔輸咗
打得好
小櫻受佢溝好唔好
睇睇下以為矮撚肥仔係一個人
個矮撚肥仔都幾撚賤
即係留名
加速唔該
身穿襤褸但內心似錦

翻譯 型到想知原文
做咩可以社恐得咁緊要...

打左肥仔一野都唔知係好定唔好
打就有後果,分分鐘學會都收皮
但又可以俾人知佢係識還拖
冇錯我係冇幫到手 但我一啲都唔覺得羞恥

本身性格好嘅現充係唔會睇唔起人

雖然都覺得呢啲人太撚正面
但同佢地相處都真係冇乜野
獨撚都唔會有咩唔C服
續上 因為受唔住大家畀心機準備嘅嘢俾人侮辱忍唔住出手打人

去到教員室幾個鐘 由級主任開始問話
我將件事一五一十講出嚟 同埋承認自己有唔啱
處分會之後講通知
但我成面都係血 課室搞到亂晒 及後第3者嘅目擊證供等等去睇 判定咗矮撚肥仔嗰邊責任大啲
所以我唔使去到停學呢啲大嘅處分
不過就係我第2日喺屋企閉門思過
參加學園祭因為課室都搞成咁所以已經冇可能
呢一日我同唔到佐倉老師道歉就返屋企
我一個人喊

搞清楚事實真相都好嘅

我都喊咗

喂你班友!!!呢度實到阿妹出場!!!!
全員stand by!!

Roger!

係喎!到阿妹出現flag!

第2日我好似個死人咁瞓喺床上面
每次望鐘都諗呢個時候應該做緊咩 一諗就喊
諗到我到底用咩面目見佐倉老師好 喊得更加勁
學園祭嘅公眾開放日 我第1次嘅學園祭就係用呢個無可再差嘅方式完咗一日

喂喂…

唔好喊啦

獨撚都話對周圍冇害
但係MK正垃圾

如果係一季12集 而家係咪第10集

再第2日我同平時一樣去學校
同樣嘅時間返到去 同樣地入同樣嘅課室
但係班入面嘅氣氛就唔同
一入到去啲人望一望我後就細細聲喺度講啲咩咁
間唔中我聽到佢哋講緊類似「重好意思返嚟學校」「去死啦」咁嘅罵聲
後來聽返知道 矮撚肥仔同我唔同 係停學處分
班入面嘅獨撚同吉祥物發生衝突但得獨撚咩事都冇 所以變成咁
我忍住 比起以前我受過嘅 呢種程度我唔覺辛苦
不過 下一句聽到嘅令我崩潰
「佐倉老師真係慘

2個鐘嘅特別劇嘅話而家1小時20分鐘左右

下?

佐倉老師好慘
呢句好似冇咩特別嘅說話比起到目前為止任何說話都更容易傷到我心
我袋都冇拎 鞋都冇換就咁着住室內鞋喊住咁跑返屋企
學校好得人驚
我唔會再去學校

喂喂…

兩個鐘路程就咁跑返去?

小櫻一定會好似冇事咁對你㗎

小櫻嘅話一定會打你一拳後就原諒你㗎

拒絕返學第1日
屋企人見到喊到流晒鼻水嘅我返嚟好驚訝但都好溫柔咁迎接我
我咩都冇特別做咁返房用被包住自己瞓

真係好 以為好似最近啲垃圾動畫咁後宮結局添
Bad ending真係好

拒絕返學第2日
朝早阿妹嚟叫我「返學遲到㗎喇」我話我肚痛唔返
喺冇人嘅屋企度用被包住自己睇電視
去到夜晚眼瞓就瞓

小櫻會唔會嚟屋企?

拒絕返學第3日
阿妹唔知衰都係朝早嚟叫我 我話我頭痛唔返
咩都冇特別做咁發吽哣
呀呀 我諗都幾唔掂

係唔係吉井路線?

圖書館校工阿姨END

期待暖心嘅田村路線

拒絕返學第4日
家庭會議 老母發火
拒絕返學第5日
家庭會議 老豆發火
拒絕返學第6-10日
阿妹每日安慰我

想要阿妹

畀你個妹我

係唔係差唔多結局

呢種人學校總有一個
我隔籬班都有

阿妹靚唔靚?呢啲只係幻想!!

阿妹係空氣
多數喺唔喺度都一樣咁嘅存在

細5年嘅阿妹真係幾可愛㗎

喺我冇返學一段日子後我嘅心情都放鬆返啲
但作為代價 喺學校同佐倉老師一齊過嘅日子變到好遙不可及一諗到咁就好傷心
冇返學後過咗十日佐倉老師都冇聯絡我
學校方面都係除咗處分之外都冇聯絡
冇返學2個星期後 屋企都對我咁樣有啲放棄 已經唔再同我提關於學校嘅嘢
唯一淨係阿妹每日都嚟我房 同我講佢今日發生咗啲咩事 最近有啲咩得意嘢

阿妹好乖女

好叻嘅阿妹...!

我都想有個咁嘅阿妹...

樓豬喺課室嘅feel我好明
女人一群埋一齊就癲
就算係個靚仔 只要有一個人開始講佢壞話就會全部人一齊講

想喊

嚟到呢度係阿妹路線?

學校呢家嘢 真係休一次就會唔想再返

休過一次就好難再返

幾好嘅起承轉合

你班友如果有女同你表白咪又係狗衝~
哈...男人真係蠢...

差唔多完喇 待續
要打人我幫你打!

矮撚肥仔應該要畀成個2ch 嘅獨撚公審
獨撚樓豬沒有豬
應該係兩個人來的
唔係點樣傾耆靈王
到阿妹出現flag!

成班仆街咁開針
拒絕返學第4日
家庭會議 老母發火
拒絕返學第5日
家庭會議 老豆發火

隻豬同老虎
竟然係傷心結局
老師點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞