【2ch文連登式演繹】2ch超經典名作 日本網友高中時代天文學會往事

249 回覆
182 Like 5 Dislike
有排睇
今次又長又好睇
過癮
留名進po
樓主辛苦了
老師先26歲
唔靚都屌左先
早左
成朝都冇
呢個毒撚中毒都幾深
跟本樣衰過同班兩個男仔好多
續上 第2日嘅天文學會camp

瞓醒個PO重喺度嚇一跳
咁我繼續寫 寫晒3年分我諗會暴斃所以寫到1年級嘅學園祭
重有少少希望大家配合
我寫得慢可能會搞好耐

推呀

唔唔

終於等到...

好緊張

冷門嘅學會真係好
我都係社恐撚 一個人做應援團團長

記得camp第2日朝早開始就好忙
佐倉老師話「尋日佢都冇咩作用呀可」所以我就同佐倉老師一齊負責整早餐 整黑暗物質
今日想做嘅嘢就當日開會傾
會議結果係朝早行山 中午分成3team互相評價
晏晝就去附近周圍啲可以體驗嘅地方整下手作蠟燭 隨便玩下 晚飯都係分team整
然後夜晚就似返個天文學會咁觀星

想你寫晒3年...

文化祭調查全級最靚仔嗰個嘅我嘅話
就會喺camp度同老師扑嘢喇

同佐倉老師整早餐好艱辛
整嘢食嚟講我只係識煎蛋 佐倉老師就只係識開面豉湯
後來聽返先知 佐倉老師同屋企人一齊住 當時啲家務多數都係佢阿媽做晒
好似而家都係
最後我哋整出嚟嘅 有我整嘅硬骨骨煎蛋 佐倉老師整嘅稀雲雲面豉湯 同埋我哋一齊淨係用椰菜整嘅沙律

即係話你到而家都有同佢聯絡!!!

希望你keep住咁嘅feel寫到3年級

我腦入面係《WORKING!!無聊西餐廳》入面個杏子縮小版

好葡萄牙 樓豬去死啦

食完個微妙嘅早餐我哋就做去行山嘅準備
我一個人返房諗今日着咩衫好 其實唔係諗 衫呢樣嘢都係根據阿妹幫我準備嘅放上身唔使我諗
「唔...好似有啲唔啱...」
一個人喺度fashion show嘅我好似一個普通學生咁 搞到我傻笑

畀你個妹我
我畀我個人渣家姐你

喺廳度嘅女士們已經好興奮熱鬧
佢哋好似互相傾着衫着成點
今日吉井着輕飄飄嘅裙 而田村同學就着連身裙
另外兩個就普通
唔知點解去到呢度我趟開咗心 連吉井裙邊爆出嚟嘅火腿我都覺幾可愛
之後我就唔知點解去搵朝早見面重尷尷尬尬嘅田村同學講嘢

田村路線pls

田村路線太過冇flag

「件 件衫幾好睇喎」傻笑
「啊 多謝」
「幾 幾襯你丫」傻笑
「係 係咩」
我記得就係講咗啲咁短嘅嘢 而家諗返起田村同學應該覺得嗰陣我好奇怪
當時嘅我就唔知點解「掂!!」我生勾勾嘅腦好感動
我去叫佐倉老師嗰陣佢重揀緊衫
聽到佢吟吟沉沉講「唔知幾時會遇到真命天子要隨時候命」咁揀衫個樣真係好可愛
最後喺我嘅建議下佢着咗條裙

佐倉老師對課外活動嘅camp會唔會hyper咗啲呢...

行山比想像中好玩
長野比我哋嗰區涼啲 可以慢慢行好舒服
喺自然環境入面行連心情都自然平靜啲 大家都可以開心傾偈
不過我負責拎嘢加入唔到傾偈度 如果俾人問「開唔開心?」嘅話真係唔知點答好
身邊有人好開心咁傾偈 唔知點解我淨係睇都覺得好開心
佐倉老師就包尾行到就嚟死咁款

我讀男校都係獨撚
我冇入課外活動但逢lunch同放學我都係咁操肌 而家我成個欖球員咁嘅身型

> 「唔知幾時會遇到真命天子要隨時候命」
想萌死人咩

佐倉老師可愛到呢

好遺憾佐倉老師嘅真命天子冇出現 應該話一個人都遇唔到咁行完山
大家都攰 所以一返到屋仔就全部人一體𠼱落梳化 不過吉井去咗拎嘢飲
佐倉老師就死咁款 中途都行下停下幾乎行唔郁
而家諗返佢咁細粒 步幅細都幾辛苦
當時嘅我冇留意呢樣嘢 係咁講「加油啦~」咁去笑平時好cool嘅佐倉老師

你有阿妹同佐倉老師你已經係死現充

休息後 大家一齊整午餐
因為朝早講好咗分team 所以分咗team先
結果係我同死神同team
其他就 老師同吉井 田村同學同內田同學咁樣
我team因為死神意外地做得嘢所以整得幾順手
應該話 我幫到嘅都只係批下薯仔皮
比其他team做得快所以我挑戰下同死神單對單傾偈
我雖然一路都覺得奇奇怪怪但死神就意外地好人 同我傾偈都好開心咁

就喺我同死神傾偈嘅時候其他team都整好
「準~備!」咁將自己嘅成品拎出嚟
睇到大家整嘅嘢 我嘅第一印象就係 好啡
我&死神 薯仔燜豬肉
老師&吉井 生姜炒肉片咁嘅嘢
田村&內田 煮魚
咁樣

又幾happy

佐倉老師太有魅力喇喂

結果嚟講全部都好好食
我哋嘅薯仔豬肉唔難食 生姜粉肉片都好食
特別係個煮魚好食到爽皮
大家互相就整出嚟嘅嘢畀意見咁午餐食得好開心
佐倉老師好威水咁將佢整嘅嘢畀我睇但我心諗點睇都係吉井嘅功勞同佢冇咩關係啦
不過因為好開心所以我咩都冇講

小櫻好正呀

佐倉老師似《屬性同好會D-FRAGMENTS》嘅雷屬性老師咁feel
如果 如果可以嘅話!!想你寫到3年級...
樓豬寫嘅嘢好易睇 內容又開心 我好like
唔係托你大腳 講真

起身見到重繼續緊是也

喔 返嚟喇!等你好耐喇樓豬!

食完晏抖一陣 我哋就坐佐倉老師車去整蠟燭
去到體驗整蠟燭嘅工房見到除咗我哋重有幾group一家大細同情侶
之後聽說明 有啲難但都整到蠟燭
對於整蠟燭嘅感想 就係意外地整蠟燭呢樣嘢就算係初學者都可以整到幾靚仔嘅蠟燭出嚟
將啲透明蠟加色整到海咁色 又加啲珠仔咁 我哋都整到自己嘅獨創蠟燭

幾happy咁

我望望佐倉老師 見到太貪心加太多珠仔搞到啲蠟滿瀉出個容器
見佢咁慘我走去幫佢手一齊整多一支 到而家成為咗好好嘅回憶
就係咁 camp第2日就喺整蠟燭嘅大盛況之下完結
大家都好開心 又整咗啲有形嘅嘢做留念 我都好高興
之後返到屋仔 喺心情勁靚嘅佐倉老師提議下我哋一路玩捉伊人之類嘅嘢好開心咁玩到晚飯時間

老師成個細路咁
希望之後唔會有令到我哋憂鬱嘅情節

呢種旅行多數都係一到回程嘅時候
大家就變返平時嘅距離感...
老師嗚呀

大概去到一半 待續
見佢咁慘我走去幫佢手一齊整多一支 到而家成為咗好好嘅回憶

即刻依家佢地
即係*
lm
lm
lm
Lm
續上 行山蠟燭整午餐 樓豬愈來愈充實

晚飯都係分team整
今次我同佐倉老師一team 結果係點我諗唔使講
食完飯就大家一齊開始去第二次天文學會觀星活動
因為係第2日 大家一路好開心傾住偈咁觀星
觀咗星一個鐘左右 佐倉老師突然話「玩試膽啦
唔知做咩事變咗玩試膽

小櫻好頑皮

果然係呢啲

話就話試膽 但冇人扮鬼 只係圍住屋仔附近周圍行一圈咁
本身話兩個人一組咁去 但佐倉老師話「放你同女仔兩個夜媽媽一齊行唔好
所以變咗我要一個人喺黑暗中試膽
其他人就兩人三人一組咁去
而我就最後出發

變咗你自己一個散步嘅喂

呢度應該要同小櫻一組先係嘛

可憐哪...

小櫻係唔係唔想畀樓豬同其他女仔單獨呢

第1組同第2組都好開心咁嗌晒咁返嚟 之後就到我
田村同學用佢把好可愛嘅聲嗌好驚 搞到我都有少少想瀨咁
諗返起冇朋友嘅我一次夜街都冇出過 咁嘅時間去散步都係第1次
行咗兩步我就覺原來又真係幾驚下
因為條路幾乎冇燈 間中都只係冇電話亭嘅燈咁所以令人更加驚
講真因為好驚所以中途有諗住行捷徑 但捷徑都有捷徑嘅驚所以都係行返正路算

喺差唔多行完嘅時候 我感到背後傳嚟啲沙沙聲
我係咁同自己講貓嚟啫貓嚟啫咁冇望返後面繼續行
同我一樣嘅淆底獸就明 喺夜晚黑嘅路望返後面好得人驚
當時我就係咁嘅feel一路在意住嘅沙沙聲冇望後面咁行

好緊張

呢個可以動畫化!下年春季嘅深夜番要留位!

好有名作嘅預感

之後冇耐啲沙沙聲就停咗
我諗緊做咩呢 雖然好驚但都真係好在意
好驚但喺我心入面好奇心同恐怖心對決嘅結果係好奇心贏咗
我驚住咁望向後面
見到遠方有個着白衫嘅女人
最初我諗係咪吉井?但仔細啲睇唔係吉井嚟
好遠睇唔清樣 但都好明顯唔會係吉井嚟
個白色女人好瘦

>>519 有冇sponsor?

小櫻嚟啦

>522 我有個阿叔喺SONY做試下同佢講先

我有個阿叔係製作公司老闆 有冇需要?

死神着吉井件大碼連身裙嘅話就係貞子喇

我硬晒駄 個白色女人都係
但係個白色女人唔知點解向我呢邊衝過嚟
當然我都即拔足逃走 我用跑100米16秒嘅飛毛腿乘風忘我奔跑
跑咗陣我見到屋仔 屋仔前田村同學佢哋笑住咁向我揮手但我冇空閒揮返
我狂跑返到去我同田村同學佢哋急口令咁講「我肚痛想返房」咁衝返入房包住自己一路震一路喊

上面班友咁撚多猛人親戚就用下啲關係搵工啦

笑死

做咩唔揮返手啫

隔咗一陣唔知係唔係擔心我 田村同學嚟我房
佢好似擔心我咁但我太醜怪唔想俾人睇我個喊樣所以喺被竇入面應佢
而家諗返起其實都一定聽得出我喊緊 但我當時冇諗咁多
30分鐘後今次到佐倉老師嚟我房
佢用我未聽過好溫柔嘅口吻講「去放煙花咯
「但我肚...」我想抵抗但係佐倉老師有理冇理揭開我層被半強制咁拉咗我出去

出到去大家都笑住咁迎接我 但我個樣就喊到殘晒咁
之後佐倉老師啲咗啲煙花嚟大家一齊放煙花
我就一直淆晒底咁警戒住周圍咁放煙花 大家就玩煙花玩得好開心
佐倉老師就一路講住「我都唔細啦...」咁走嚟我旁邊坐低玩蛇炮
第2日就係咁 玩完煙花我因為驚好快就去瞓
白色女人係咩嚟到而家都唔知 可能係佐倉老師都唔定 但件事太醜我一直都唔敢問

小櫻好正呀

100m你又跑得幾撚快

到而家都冇問...?
即係話小櫻係喺你隨時都可以問到嘅距離啦

>>538 下?

>>538 乜話

唔該寫晒3年分丫
堅求下你

>>538 咩料

你跑返去嗰陣見唔見到佐倉老師?如果佢喺你後面或者咩奇怪地方行出嚟嘅話就應該係佢嚟
想知到底係咩

第3日冇咩特別嘢
朝早都係隨便談談笑笑影下相晏晝就回程
有影到全體相 我好開心咁掛喺學會房
開心嘅camp就係咁樣完喇
之後我哋就為咗天文學會嘅存亡準備學園祭

>>538 下?

有新成員?!

我頂好青春呀

有冇加入到?

我哋係咪都係指兩個人?

仆街啦你根本唔係一個人!

肥婆同死神同田村同普通都有加入到?

喺有回憶呢點起已經係死現充嚟

er…100m16秒...係快呀可...?

重未完 又係待續
原來係攻略小櫻路線
姐係沒自信的毒男…
似小櫻攻略佢
當我有講過
續上 第1次去camp留下美好回憶

去完camp後返嚟都係照舊嘅天文學會生活
朝早一個人去學校 喺學會房溫書去到晏晝
晏晝佐倉老師嚟後就兩個人一齊睇碟打機咁過日子
間中佐倉老師唔嚟都有我一個人過嘅日子 但我就冇理除咗盂蘭節外日日都去學會
雖然冇話同朋友出去玩 但每日都好開心
有一次見到班入面班友嘅聚會 好似都係做緊學園祭嘅準備
呢個時候我唔會再喊 但諗返起啲唔記得咗嘅嘢

講開根本完全冇做到任何學園祭嘅準備
件咁重要嘅事我喺盂蘭節後夏天嘅太陽都開始弱嗰陣先記返起
去camp太開心搞到我唔記得咗天文學會而家面臨緊解散
簡單講就係學園祭冇present嘅話就即收檔嘅學會嚟
學園祭係9月上旬 第2學期開始後冇耐
我好急咁打畀佐倉老師

不得了好好睇
搞到我冇心機做嘢係咁F5個PO
樓豬而家都係學生?

我諗嚟緊都係獨撚

好易睇
我明明幫緊老豆手做嘢但都停晒手

我做自宅警備而家都停晒手追PO!

搵返camp嘅成員啦

好彩今日off啫

>>560 而家大學生
「miss 你而家過嚟學會丫」
「唔制
「最多我請你食雪糕喇
就係咁嘅feel終於叫到樹懶咁嘅老師過嚟
雖然佢成個嫌煩樣咁 但問題始終係問題 我唔理佢開始講
「再係咁落去天文學會就冇㗎喇
「邊有咁易啫」
「有咁易
「我哋去咗camp啦」
「咁學園祭呢?」
佐倉老師成個一言驚醒洛克人樣

我愛你呀!!美凪!! 《AIR》嘅遠野美凪
咦我入錯PO?

雪糕就搞得掂嘅佐倉老師好可愛

就係咁第2日起一師一生嘅天文學會開始做學園祭嘅準備
傾完嘅結果 同吉井所屬嘅烹飪學會合作搞cafe咁嘅嘢
詳細啲講 就係喺空課室度拉晒幕整暗佢做個簡易星象館咁放映星星
然後就由烹飪學會整曲奇畀客人造一個幾好feel嘅休憩處咁
老師又提建整埋蠟燭然後平平地咁賣
第2日起 為咗衣服同材料等等我就出去買嘢

我跑100m要20秒

而家同小櫻仍然frd嗎?

我跑唔到100m

想同老師拍拖

做跑腿有啲辛苦 但有生以來第1次正正經經參加學園祭嘅我好興奮
買完嘢就同佐倉老師一齊整蠟燭
但係佐倉老師唔理有冇咁多人買係咁狂整 我就為咗調理數量就間唔中出去買下嘢飲咁減低產量好忙
又試食埋烹飪學會啲嘢食 其實係佢哋拎嚟慰勞佐倉老師嘅
就係咁樣夏天後半同佐倉老師兩個人努力準備學園祭

呢個老師嘅character
硬係覺得喺邊套動畫睇過咁
總之我當係《輕鬆百合》個理科教師先

老師迷上咗整蠟燭

樓豬而家有冇女朋友?

樓豬而家係咪獨撚?

幾時有同老師嘅愛情動作戲份?

食完晏慢慢睇先

你唔好理啲問題住 繼續寫先

唔知點解想像樓豬好靚仔添

你唔使寫晒3年出嚟 將啲有印象嘅事抽出嚟寫啦

好想遇到小櫻

我將老師嵌入《鎖鎖美小姐@不好好努力》個邪神劍

9月新學期就係艱辛日子嘅開始
同級啲人唔係曬到黑晒就係頭髮MK化 每次聽到佢哋嘅快樂夏天回憶我個心就乸住
矮撚肥仔個頭都尖過以前反晒重力又曬到好黑 好似被迫要睇佢哋過得有幾充實咁
我就呢日久違地又扮瞓過時朝早
上完堂同平時一樣食完飯去圖書館
去到圖書館田村同學畀咗全體相同我嘅佐倉老師嘅合照我
我好開心咁久違地睇《火之鳥》

你睇完頂你個掣喇咩? 驚你已經唔記得 係指《赤腳阿元》

你都幾鍾意《火之鳥》

小櫻好正
雖然作為教師唔多掂

好學校 就算班入面冇掟企都可以搵到棲身之所嘅好學校

過咗陣就去學會房
佐倉老師整緊蠟燭所以我都一齊整
冇特別講啲咩 兩個人唔出聲喺度整蠟燭
我畀啲相佢 佢好似幾開心咁之後嗰日掛咗喺學會房
就係咁樣嚟到學園祭前日

咁樣成日一齊你都冇鍾意到小櫻咩?

又蠟燭 你哋到底係咩學會!

佐倉老師好可愛呀

愛上小櫻了
有個咁可愛嘅老師嘅話咩課外活動都想入會

學園祭前一日冇堂上 係當學園祭準備日
因為咁 我朝早返學校唔係去課室而係去學會房放低嘢
喺課室班友多數都係做緊班嘅準備所以我冇去
就算我去我諗都只係阻掟
我去天文學會會用嘅空課室 一個人都冇我自己一個做準備

隔咗陣佐倉老師嚟到
佢見到我有啲驚訝後就講
「乜你又係自己一個㗎~
咁笑笑後幫我手做嘢
我都「咩叫做又啫」咁樣一路笑住答繼續做嘢
做嘅係喺課室度佈暗幕 排好枱鋪枱布咁樣好快就完
內膽準備好就試下放星象儀
我好記得雖然輸比真星空但都好靚 好感動

追晒了
做嘢放埋一邊先

喂~

唔該你丫 寫3年

好憧憬高中嗰種雖然好樸素但真係做天文活動嘅天文學會
我喺大學有join過下啲天文相關嘅同好會 點知只係成班現充嘅飲食group嚟好失望
所以我超羨慕樓豬

跟住我哋喺課室外面整埋招牌
而家諗返佐倉老師一直唔出聲幫我手 但其實呢啲本身唔係教師做嘅嘢嚟
我哋整招牌整得好渣但都好開心
完成個招牌後就練習聽日學園祭點做
因為係同烹飪學會合作搞 所以嗰邊負責整嘢食 接客就要由天文學會做
我同佐倉老師着住唔襯我哋嘅圍裙兩個人輪流扮客同扮店員一路練到放學時間

我唔係獨撚但你重充實過我

我諗住話淨係寫啲有印象就得 但我睇到呢度 覺得樓豬嘅文筆可以就算寫啲普通事都令到讀者睇得開心 個人嚟講唔想你特別勉強

>>618 因為有套叫《天體觀測》嘅劇加深咗呢方面嘅傾向

唔通係成田高中?

樓豬鍾意睇書 睇得書多自然寫啲嘢都好啲

好好嘅高中時代

想寫晒3年

想像下個練習情景就小鹿亂撞

一個店員咁鬼畜

成田高中又會男女比例1:9囉

佐倉老師就喺成田高中?!

好想奶小櫻塊平板

重未完 再待續
第一次追到live 期待
留名一身蟻
加甜
點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞