盛智文:港搞夜市須與眾不同 不賣廉價品

329 回覆
95 Like 278 Dislike
攪到好似飛田新地咁算唔算與眾不同
賣高級🐔
「香港要擁有自己的文化」?
歷任特首都積極鏟除香港故有文化,強調要融入大灣區,你依家先講呢啲?
D2Place果啲 只要潮少少就會勁掠水
賣酒咁
樓上啲comments 話佢屎忽撞棍
我當係唔知detail
common sense諗吓應該唔困難掛
邊個搞都得
咁點解贏嘅係佢而唔係你老豆
人哋仲要贏兩次

仲要海洋公園呢個例子經典
係咪佢未接手就唔係時勢蝕錢
一接手就時勢造英雄賺錢
一唔做又唔係時勢蝕錢
唔係話無可能,說服唔到我囉
但他說不擔心,指距離疫情結束僅7個月,只是暫處低谷

Onlun9 , 望下深圳cocopark , 卓越呢啲場, 開關旺到依家, 連帶起相關飲食服務業,就係睇到香港商場邊緣化啲商家佬先走出嚟嘈,市民已經習慣咗你要佢返轉頭好難

rere
佢仲嬲緊
如果03年俾班連登仔做海洋公園主席會點拆
喂 咁得廉價遊客黎香港咋嘛
就梗係搞返廉價夜市架喇
唔比?咁拉囉
你咪話
如果齋講idea當年高登都好撚癲
不過我不嬲覺得西人同中國人分別最大唔係創意
反而係執行
中國人太複雜,成日都唔會直接解決問題
我都r晒頭
今鋪唔係佢能力範圍
佢唔好出聲啦
戇鳩
你同公園廢老啲口吻一撚樣

天時地利人和,三者缺一不可

你可以話佢食正天時地利條水,但點解佢搞得起先
你試吓換做劉鳴偉或者鄧耀昇做,你覺得會唔會做得起?

況且當年海洋公園真心冇乜人想去,根本冇所謂條水比佢食
佢搞完真係唔同哂
雖然佢好藍。但應該搵佢攪夜市
個concept唔係將粒普通魚蛋賣貴。
而係買左粒貴魚蛋為消費者帶黎d咩,可能係一條好稀有既魚製成既魚蛋,可以終於係一個decent既環境食街頭小食。總有一個俾得起錢既客戶群體。
太平,係碼要100蚊/1000蚊先係高端
高消費客群都走Q晒啦 你唔係諗住靠班窮撚撐經濟吖嘛
俾盡2日貨仔就完啦
可能當年盛智文團隊裡面都班高登仔

創意執行唔到主要係高位個班個思維殭化晒
少做少錯仲要高薪厚職
但做生意講緊最緊要就係求變、靈活
最難係點先令到佢地坐$300黑的由老蘭出銅鑼灣食完$50 4粒魚蛋、$80炒米粉之後
返去自己國家唔唱衰你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞