盛智文:港搞夜市須與眾不同 不賣廉價品

329 回覆
95 Like 278 Dislike
點解咁多負評?
鬼佬係到指指點點
阿爺話乜就乜啦 駁嘴
地攤賣chanel gucci
20蚊6粒燒賣
叫高級雞刺激經濟
其實佢意見好有價值喎

要帶黎高價值旅客,唔要低價值旅客 全世界都做緊。有d 地方仲出左旅遊稅,等d比唔起錢嘅低價值旅客去唔到。因為佢地又唔比錢,又塞著d交通、景點。
下一步問題就係點吸引高價值,佢都有比意見。佢覺得高價值旅客就要高價值體驗,要做夜市唔可以做平價。咁做咩好呢?就要做返d「本土野」「文化野」「藝術野」。我諗,最多人講嘅賣魚蛋,其實都ok, 不過要賣d 高質魚蛋,同更加緊要係食魚蛋嘅文化體驗。例如教佢地企係街邊篤,旁邊可能有d展覽 講解下依種文化點黎 講解下飲食文化 點解用依隻魚,有乜好 鮮甜d 無骨 魚蛋點做 點解要企係度食 講下歷史,以前d 香港人係點樣

當然,前題係你一定要做夜市嘅話感覺佢好似覺得有其他野攪得仲好。
私人機構會好少少囉
牽涉到公營嘅話
理論上低效過私人就一定嘅
不過中國人+公營嘅組合係壞過西方好多

其實幾諷刺
以為中國民族性係集體格
西方歐美係個人主義?
但做起嘢上嚟係相反
18區黑盒劇場遍地開花?
佢未做之前香港根本唔知咩係老蘭
佢搞老蘭或者係,海洋公園個陣蝕緊錢
配合埋自由行佢可以賺到錢
但點解佢走之後開始又蝕返錢?
大劉個仔證明自己 成個海洋公園都可以幾年敗晒
CLS
「其實唔難」呀嘛
明嘅
街邊賣撈

正經講兩句:香港有乜生產出嚟可以咁賣?而且有咩品牌會進「場」?皮具?真心佢哋想搞夜市連目標客群都未諗好,各方既得利益者已經唔想損害到自己任何利益,連打平價產品先吸引人流都唔願

都幾肯定收皮
想知當時有咩好福利
假撈喺廟街
大把撚樣放風想好似上水彩園邨咁整一條宵夜橋
實質就係資助黑社會,現金出糧唔使報稅
整污糟晒啲環境
搞得走佢哋真係天時地利人和
我諗佢今時今日就算有橋 都唔敢係香港試
賣車啦
咁我都係返歸瞓教算啦
個人真係麻麻水上樂園
又浪費水又污糟
根本係啲高層自己想玩
差啲俾佢呃咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞