盛智文:港搞夜市須與眾不同 不賣廉價品

329 回覆
95 Like 278 Dislike
香港Disneyland 咁撚少野玩又細
一個正常發揮既theme park 都嬴佢啦
係係係
根本從來啲人只係有運負碌撞棍
根本無個有料既
每個都只係食正條水
分分鐘當年俾你做你都係盛智文
On9 小販就係平先多人買
係係係
每個做得掂既人都只係時代既事
每個都只係撞棍撞正好運
粒魚蛋放喺條女粒LIN度
同意
入乜鬼外勞
入環球雞仲好
搞台式夜市,你點同深圳河北岸鬥平
佢有做機管局董事會 起三跑
又有做西九 tvb董事
點睇
海洋公園咁多屆老細係盛智文嗰期最岀色,不論對外(公園設施、活動) 或對內(員工福利,制度)。

p.s. 前員工
啲人唔會理架清
總之就只係食正個時代 唔關佢個人事
其實香港係殖民特色, 中西融合同本土特色 先係最ultimate 既selling point
你明白自己既niche先啦
GOVT 個文化太toxic la
賣大灣區樓盤,掂呀
CLS. 不如講清楚,夜市既目標族群係本地人定旅客先喇.

本地既你賣貴野,都要睇區. 否則點解要分segment
再者,吸引旅客係旅發局既事. 啲議員唔識唔係扮架播.

行廉價係走量,方便. 行高檔係賣概念/獨特性/枱調. 而家四不像咁. 笑死
果陣海洋公園做得好差,個個覺得迪士尼一定收佢皮
咁咪就係與眾不同
猶太人開油站既故事
你做生意下下抄 點樣贏?
客觀啲講佢個point係啱,香港靠金融業支撐,夜市賣廉價嘢根本無助政府收入,市民就算消費咗,條數都好細,杯水車薪。除非你搞得到有200萬人都會去嘅廉價夜市,但係真係會有200萬人貪你嘅魚蛋同淘寶公仔?
無可否認佢講野solid過其他官員、議員好多
有目標講明要target旅客,知道鬥平唔夠大陸鬥,要玩特色。如果比佢話事可能搞到個cyberpunk夜市出嚟,香港變night city
推銷本地製作,認為香港要擁有自己的文化。
你岩,佢岩,但句野講出黎,同大家講太陽由東面升起一樣.
想知details,俾錢俾著數先得架.
呢個政府俾錢中資就咁手鬆. 招賢就想唔俾錢.

貼地啲區議員就拉晒,離地班腦殘就收錢鳩up
啫係賣高檔雞
唔賣北菇雞
鬼佬做到的,蘑菇人就是做不到!
唔講政見,佢嘅分析幾正路
不愧係猶太人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞