盛智文:港搞夜市須與眾不同 不賣廉價品

329 回覆
95 Like 278 Dislike
有供應,無需求?
佛地魔係有啲料
香港只可以行奢侈品路線
但都要平衡返班本地居民㗎 屌你老母 乜消費都拉高哂
搞個日本海鮮夜市
自從老蘭比班窮西 大陸種00後 叫做落坊之後就cheap曬

唔落以為落裕民坊

成個場都係 靚仔靚妹 啲鬼好難再落黎
若香港要做,就要做得一流、有特色、與眾不同 - 鬼唔知咩
不賣廉價品 - 本身食個雞蛋仔都40,而家仲貴,搵鬼幫襯

其實班高官根本唔知問題根源係邊,搞咩都死
佢寸緊你喎
講經咩
當年瞓喺度都贏
關咩邊個搞事
同埋條智障盛文都老啦
開始鳩up
如果我早80年出世
我可能都係李嘉誠
滑坡到呢
咁你試下叫佢去火星搞海洋公園囉
佢搞到好好睇睇我即刻自爆切柒
高官只有口號 不懂真正營運
唔係話打擊你
啲個咪就係你諗同盛智文諗既分別
同其他地方一樣咁個賣點係乜
真係魚蛋燒賣世界盛名 專登飛嚟食?

本土餅做唔大佢諗緊點做大個餅(文化節 大型event)
你就諗本土消費多啲
其實蘭桂坊都只不過係先有DD 多名人明星去之後週邊一直擴展
唔係光頭佬由無到有 就同香港其他地方一樣 邊度旺就一窩蜂
當年落去問下邊個盛智文 我敢講100有99個唔識
港人心態有變 呢段時間攪乜都無作用
香港生活模式從來都係香港人自己創造出黎 政府咪攪最好
整多幾個好似中環海皮個露天戲院 賣靚酒雪茄魚子醬個類應該搞得起嘅 起碼呢類體驗喺香港真係無其他選擇 搞泰國台灣個類我去龍津咪得 洗閪去夜市

不過現實就係政府唔會咁搞 分分鐘連酒牌都唔敢派
你呢個建議喺正常情況下好吸客,
問題係而家遊客怕咗唔嚟,香港人亦怕咗出街玩,
因為講錯一句就國安法,你將香港變東莞都無用。
所以從來都係一個問題,你個濕鳩政府扮睇唔到賴落其他衍生出嚟嘅問題度,咪一世都解決唔到囉。
依家係台灣
食野啲洗費真係勁撚平
好似同6,7年前既價錢差唔多咁
香港淨係呢2年 食茶記午餐都最少加左10蚊
咁賣高級品囉,我冇所謂
咪拎晒大商場名店D貨落街邊賣囉,平多20%我OK
都叫左中環名店門口搞, 用嘅餐具印個logo,幾貴都有人幫襯
冇外資冇鬼佬 蘭桂坊都死啦 唔通靠班專才咩
啲官應該冇睇過人地泡菜點做宣傳片.

https://lih.kg/3479347

賣開心係唔得架. 接受唔到改變似係啲官,唔係年輕人
當大陸人都係黎影下牆影下路牌食茶記就係旅行果時
你仲掛住賣高檔野
但外國唔係 如果你淨係要大陸人夠
咁又係短炒
同埋都on99 經濟差竟然覺得搞夜市係條出路 跟住成班人就係咁討論點搞夜市 唔通搞得到經濟就會好咩
建議如蘭桂坊般的酒吧街也應擴展至其他區份,因年輕一代喜歡酒吧、餐廳

年輕一代喜歡酒吧…真咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞