[無職轉機]無職轉生 ~到了異世界就拿出真本事~第二季(5)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
4重quote CDR都睇到
我覺得係同人對戰同對魔物對戰有唔同既

13. 再補充下呢個世界嘅戰力級數

呢個世界分初中上聖王帝神七級
中級劍士/法師已經足夠做皇宮守衛或者B級冒險者,可以想像全世界大部分人都喺呢個範圍。

到達上級已經可以做皇室近衛
聖級開始就係全世界都想要嘅人材
再上嘅王帝神級加埋計全世界應該唔超過30個人。

咁講一開始就請到水聖級魔法師Roxy去鄉下教書嘅格雷拉特家好撚勁或者真係出左好多錢
btw 菲茲依家大概咩級數?
係咪應該都有聖級?
動畫加啱啱睇完Roxy外傳
應該冇劇透開頭好似有講Roxy係魔族樣又細個係阿斯拉好難有job,佢屋企出手都算高當然
菲茲無記錯係上級
不過因為識無詠唱
所以比好多魔法師勁
事實上唔開魔眼Rudy打唔打得贏
嬴硬
好似打狗咁用同一招泥沼已經搞掂
上面條傻閪講得出銀魂係日常番依個論點已經夠白卡
大家竟然陪佢玩咁耐
唔記得咗
原諒我MU 未畢業
佢嘅劇透標準
小說都出咁耐 有心睇早就睇咗 動畫黨睇完條片劇透咗都唔緊要 呢段劇情3年後先出 到時洗自己腦啦

即係冇標準

之前鬼滅已經比台仔屌咗好耐 自從果次之後條友好似有馬咁 越唔想佢做就越要做
因為Roxy 係魔族 而且睇落又似細路女 所以佢反而冇人請佢

菲茲攻擊魔術除火中級之外 全部上級
治療解毒唔記得中定上級

綜合實力一定有聖級 但魔術分級仲係上級
都唔知佢係咪掌握咗流量密碼定點樣
出親新片都好快上十萬views
佢fans base 夠厚 又專做當期熱門話題 有啲全日文嘅內容得佢有心整合+翻譯帶過YouTube

冇記錯佢目前係全台YouTube 動漫類最高subscribe嘅人
講開井穿一其實我覺得EN 講得仲好
但好老實做得內容補充多多少少好難避免劇透
我覺得唔係LEAK 到好關鍵既plot twist 又補充到動畫既缺失就算

b
明顯佢兩個見識多過族人

族人唔識講人話
井邨一同EN嘅類別唔同 井做動漫雜談多 EN 係專做動漫補充 所以EN做補充係一定好過井邨

對於劇透我態度係 勿以惡小而為之
總之超出動畫進度嘅任何野都當劇透 算係比大家都清楚知道嘅規矩

最怕大家默許咗「小劇透」然後講講下慢慢變「中劇透」

正解諗下佢哋都Year 5了 大森林走上來又至少一年 足足離鄉6年 接觸出面世界一定多過大森林嘅人
無職有愛
其實你唔覺作者專登令三個女仔嘅故事都好獨立咩
好少人上到王級
有個族人做到劍王都應該幾自豪
其實我覺得成個大學篇就好似將魯迪社會化咁
首先佢出世頭幾年淨係係屋企條村到生活,身邊都係屋企人,充其量就係鄉下啲鄰居全部都係普通人

跟住去做紅毛老師,身邊都係貴族,即係價值觀多少都有啲偏差
跟手就比人轉移左去魔大陸,我諗係直到同莎拉佢地行動先有番少少依個世界實力上個把尺要點度

所以我諗點解咁多人話大學篇係咁承先啟後
因為其實真係好多人只係一個好「平庸」既普通人類
即係好似現實世界你樣衰又係男人,一個buff都無所以無人請咁樣
一個冒險者
一個學生
點同
小說魯迪係咁諗:
可以看清。她動作很慢,很笨拙,只憑蠻力。恐怕不用預知眼也能輕鬆看清。

另外用對狗嗰個回合,魯迪泥沼之後仲硬化埋灘泥去捉實隻狗
心諗如果係艾莉斯嘅話已經輕鬆避過,保羅都會有辦法應對
可能連魔物都捉唔到添。。。

佢諗諗下先醒起打脫隊龍都係一招泥沼就捉實
佢諗個陣仲招招都用艾麗絲去比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞