[無職轉機]無職轉生 ~到了異世界就拿出真本事~第二季(5)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
我成日先日為主覺得貓既定位係出賣狗
睇真d先發現無職呢段貓狗漫才係狗先係扮傻出賣貓
貓反而係做吐嘈個個角色
第二季第七集補充
今集好好睇,動畫嘅解釋都好足夠,我感覺連畫質都有翻第一季水準了

1. 原本想講多啲希露菲嘅視角,但相信後面集數會再出希露菲視角,所以唔講了,其他原作黨都請忍一忍口。

2. 今場幫茱莉加好多戲,好QQ

3. 嚴格來講札諾巴只係四師弟,前面嘅徒弟有:希露菲,基列奴,艾麗絲。

4. 承上,札諾巴得知呢件事之後相當失落,所以盧迪封佢為人偶大弟子氹翻佢。

5. 札諾巴早就預咗盧迪會問起洛琪希人偶嘅下落,對此札諾巴已準備好迴避說辭,但基於對盧迪嘅尊敬實在難以開口,冇辦法原諒自己喺呢件事上對盧迪講大話,所以抱住必死嘅心態對盧迪坦白。

6. 留心睇個爛人偶會發現洛琪希枝魔杖冇爛到,原因係盧迪將呢一個部件整得特別硬淨。枝杖特別硬淨只係因為唔做到咁硬根本整唔到出來,冇乜特殊意義。

7. Roxy! Roxy! Roxy!

8. 決戰前盧迪同札諾巴做咗好耐準備,包括分析貓狗戰力,札諾巴表示只要盧迪出手,貓狗嘅勝率係0,但盧迪以為呢句只係札諾巴刷自己鞋,所以教訓札諾巴唔可以輕敵!

9. 盧迪之所以咁緊張係因為佢誤判呢個世界嘅平均戰力,情況有啲似Band 1 仔以為DSE 拎到4係基本咁。
但又唔可以怪盧迪,你諗下盧迪有幾多次遇到嘅對手係廢過自己⋯⋯

初出道人口販子北神流上級,日常操練就係保羅艾麗絲基列奴瑞傑路德,冇一個打得贏。

第一次對獸族就被秒殺,之後打北聖仲要3打1先贏,最後撞到龍神死過一次。

之前贏菲兹只係覺得自己咁啱識亂魔先贏到⋯⋯

10. 貓狗嘅必勝兵法係:
狗放聲音魔法,貓趁機衝刺,就是咁簡單。札諾巴就係咁樣打輸。

11. 盧迪破解法係先扔沙等狗喊唔出,再逐一擊破。

12. 之前聽菲兹話貓狗二人曾經係學校武力頂端,又打贏過札諾巴,所以盧迪當佢2個至少有艾麗絲嘅實力,點知佢哋廢到覺得自己唔開預知眼都贏到。

13. 再補充下呢個世界嘅戰力級數

呢個世界分初中上聖王帝神七級
中級劍士/法師已經足夠做皇宮守衛或者B級冒險者,可以想像全世界大部分人都喺呢個範圍。

到達上級已經可以做皇室近衛
聖級開始就係全世界都想要嘅人材
再上嘅王帝神級加埋計全世界應該唔超過30個人。

14. 貓狗戰力至少有上級,所以先可以喺學校做大佬直到輸比菲兹。

15. 狗狗被揸波前面色一變,因為佢已經聞到盧迪有「發情嘅味道」

16. 大家可以當貓狗係真係貓狗,行動被困會好唔舒服,冇野食慘過死,屌完佢唔好咬梳化會扮死然後轉頭又笑笑口⋯⋯佢哋同一般貓狗一樣會有認主呢個行為,所以先會叫盧迪做Boss

17. 貓狗臉上寫嘅字翻譯係:
「我係輸比盧迪烏斯的廢貓」
「我係輸比盧迪烏斯的敗犬」
另外小說盧迪仲有喺佢地身上寫啲變態字句,動畫已刪走。

再次多謝各位嘅生日祝福,祝各位都要事事順利,動畫黨永無劇透,原作黨推咩都永冇難尾
多謝補充
差啲㩒左回覆你個補充

茱莉真係勁可愛
有人愛錫佢真係令佢變左好多
✅主角建立男人自信嘅第一步
樓主生日快樂

想知係咩變態字句
今集最深刻同正反而我個人覺得係扎洛巴啲反應
果段真係正
佢果part 細節好多 無論畫面定聲優演繹都係 話佢200%做到原著個效果都唔過份 加埋茱莉真係畫龍點睛
以為希露菲想用支魔杖插自己
恭喜有馬成為第一個中我ED詛咒嘅人

低B樓主又唔4重Quote 縮咗佢
原來仲有人未block
樓主第一句加返叫人唔好quote比較好
純粹建議下
成日都比youtube d 解說片個標題劇透左
井穿一好撚尻kick
就係呢條撚樣了。。。
唔好俾google 知你係無職fans
ban channel 喇
呢條友劇透嘅標準同正常人唔同 成日出啲所謂非劇透嘅片,都會無意中穿插一啲劇透內容
覆返樓主個補充,rudy 經個失意的魔術師篇,都應該足夠體會到自己勁過普通冒險者? 自己一個就足以救返莎拉,人哋成隊都做唔到,要等風雪過咗先救到

但係,第一魔法大學嘅前最強,又的確應該小心啲嘅,冇諗到得咁嘅水準
學生同埋職業級嘅差距
頭尾都紅字警告仲好
另外 四重長文係電話好難睇 我反對
仲要加埋佢把台灣死肥宅聲同埋啲齁齁齁 聽到都想打鳩佢
樓主咁愛無職
可能想無連登ac嘅人都睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞