[無職轉機]無職轉生 ~到了異世界就拿出真本事~第二季(5)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
第二季第六集補充

今次補充唔算多,因為動畫做得幾完整,所以講多啲我自己嘅閱讀理解

1. 一開場跑步嘅另一個人大家知係邊個未?

2. 我估全校得盧迪同路克呢對堂兄弟可以抵擋得住麗潔嘅勾引。

3. 盧迪同菲兹一齊散步翻宿,當然少不了一路談心。菲兹好佩服盧迪可以同果個問題兒童(札諾巴)咁fd 咁一齊食lunch 。

4. 菲兹從對話中透露,貓狗打贏札諾巴,而自己又打贏咗貓狗,除咗盧迪,呢間學校冇人1v1打得贏佢。

5. 二人好自然咁傾到「亂魔」,約好將來要教菲兹用亂魔。

6. 菲兹已經知道麗潔周圍食仔,叮囑盧迪要小心,而盧迪表示果個係熟人來,唔洗擔心。

7. 盧迪勸自己要冷靜,他可是個boy 啊!!!

8. 盧迪練手嘅時候順手就整咗少女盧迪出來,「少女盧迪」呢個詞小說已經出現過幾次,因為瑞傑嘅強大又有愛心,激發起盧迪嘅少女心,而今次就係因為「菲兹前輩」

9. 札諾巴練魔術果幾個鏡頭其實已經足足一日,細心睇動畫嘅燭台都有暗示到,札諾巴為咗用無詠唱廢寢忘餐,用魔力用到魔力耗盡暈低再爬起身練⋯⋯

10. 見到札諾巴咁痛苦,盧迪先開始發現自己視以為常識嘅事對大部分人都唔簡單。無詠唱其實冇幾多人識,佢目前只係識4個,而整人偶呢件事其實係比想像中耗魔。佢知道自己魔力係偏高,初時以為自己高基準法師5倍咁上下,依家認為應該高多好多。

11. 札諾巴本身已經諗過請奴隸去代自己去整人偶,因為佢好清楚自己係冇辦法做到好似盧迪咁,如果係一般情況,札諾巴會比錢請人做「人偶師」,但出於對盧迪嘅敬意,所以冇打算請盧迪做人偶師,又唔知盧迪肯唔肯將呢項技術傳比其他人,所以自己先會明知不可為而為之。

12. 札諾巴其實唔蠢,佢只係對人偶有非凡嘅熱情,所有野都以人偶為先。

13. 以防大家唔記得,札諾巴唯一一個近身護衛——金潔,依家喺米里絲國同保羅同行中。(上季劇情)

14. 札諾巴向菲兹自我介紹果陣,盧迪用小學雞招式迫佢跪低,呢一下真係嚇呆咗菲兹,因為札諾巴嘅身份地位話晒都係王子,如果比人知道一個王子向他國公主嘅護衛下跪會好大鑊⋯⋯

15. 入到奴隸市場,為免奴隸會感冒,所以係室內再加暖氣。

16. 奴隸上架果時係全祼的,不論男女老幼,其一係想比買家知道貨品係咪健全,其二方便想買性奴嘅人。

17. 3人決定購買方針,盧迪為咗搞爛gag 所以最後條件係要一個蘿莉,此話一出,菲兹同札諾巴都靜晒⋯⋯

18. 原作呢一幕奴隸商人直接skip 咗盧迪嘅提問直接向札諾巴推銷,札諾巴因為師傅被無視所以大打出手,呢段動畫skip 咗,其實都好合理,畢竟札諾巴都有身為王族嘅自覺同教養,而且打完相信冇人想同佢做生意。

19. 到到入倉揾茱莉,奴隸商人都除晒茱莉嘅衫去比盧迪等人檢查

20. 見到茱莉果時應該係盧迪第一次打算自己落手殺人,但我相信佢最後唔會落到手。

21. 原本因為茱莉比人剝光豬,所以盧迪蓋件斗篷比茱莉呢件事意義會再大啲,有種拯救他人嘅意味,動畫似係幫佢揾件出得街嘅衫咁,但呢個位冇辦法嘅,FBI is watching you

22. 礦坑族7歲前冇正式嘅名,到佢哋7歲果陣族長會根據佢哋擅長或鍾意嘅野來幫佢地起名。

23. 聽到盧迪改嘅名,菲兹有少感動:「茱莉⋯⋯葉特,真是好名字呢。」
你唔縮咗佢準備又睇一堆金鋼棒
應該冇人quote 啦掛⋯⋯應該⋯⋯
絕對會有

留名
專門作對 立即引用

我正式宣佈
所有Quote 金鋼棒嘅人
立即ED!

小妹就生日 上來乞定一句生日快樂
生日快樂
新手新po留名。上星期一次過睇晒現有動畫,之後追晒樓主舊post嘅補充(大感謝!)。

而家開始睇小說。

祝生日快樂 ,期待樓主每集補充。
lm
已經擇左d 人名

發現上個post 有一條友
佢唯二既留言都係quote 長文
lm
恭喜你都到咗生日無人賀你生日快樂嘅年紀

生日快樂
試過過咗自己生日先醒起
歡迎加入小說黨

多謝
多謝巴打
我呢個星期都開始睇
第一次睇輕小說
又幾易入口

可能係「輕小說」,行文用字唔會太深,句子段落結構都幾簡潔,而且睇過動畫(加樓主嘅補充)對故事都有啲概念,學緊日文嘅巴絲可以考慮試下睇日文版順便練習下閱讀理解。

(剛考完 N4 基本上都睇得明一半以上,唔明可以check返中文版,或者對照下自己有無解錯)

(暫時睇到第一卷 1/3 嘅感想:小說版多好多心情描述,睇得出作者好有心鼓勵緊好多有需要被推一把嘅人)
生日快樂
目前n2-n1程度
睇小說對學日文真係好有幫助
我係睇日文實體小說 之後唔明就上網查 再唔明就online睇中文
生日快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞