【達波來襲森林】阿仙奴23-24球迷討論區 MMDCCXLVI

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
邪教達好似幫班友落降頭咁
次次傾完就肯留/加盟
下個免簽根叔(巴出糧)
doesn't that prove I was right?
我話 如果直接畀30m好x貴呀屌
係你地話30m直接買唔貴
而家係畀我地試完 覺得ok先落手買
咁買傾?
可以鞭呢條
Edu如果只係諗Arsenal
冇考慮到Brentford同Raya既情況
係出唔到呢啲幾乎3贏既deal

當然啦,按照呢位仁兄既說法
呢啲叫 心理黑暗

如其咁講
不如話 做人最好有啲獨立思考
唔好球會話咩你都覺得係抵係岩係正確決定

明眼人一睇就知Brentford冇leverage
你直接報30m只會係on9地貴

因為你唔啱 下年就要便放
一定係收唔返30m
甚至27m (30m-3m loan fee) 都唔會收得返
換言之,係寫包單 蝕本 甚至蝕起碼10m以上
為咗1季龍門既競爭 根本唔值

而家係畀你試完先買
唔啱就等於用3m整咗個替補龍門
而且擺明有料可以同Ramsdale爭到提升表現

---總結返個情況---
而家係我獨立地判斷到 直接30m係貴+高風險

而Edu一早有呢個判斷,之前個30m報價冇細節,其實就已經敲定咗係3+27m,跟住先放出風,但只係放咗個overall風出黎係30m 【而唔係咩聽到我講轉offer】

但連登仔聽到Edu 30m就瘋狂護航,覺得30m直接買都係抵,因為似係Edu既報價,所以點都護航,但原來發現係 3+27m

出得3+27m其實都 講明之前Brentford既所有 直買報價都係貴到on9唔合理 佢地根本冇leverage 呢啲先叫真正爆擊連登仔
Southampton, value Lavia at £50million, which is seen by Liverpool as too high a figure for a player of Lavia’s experience.

Chelsea have bid £48m. [@David_Ornstein]
下季自己搭2蚊巴士過黎樓下茶餐廳簽約啦
出咗條咁既消息 你都唔覺自己尋日 7咗
呢樣嘢都幾令人歎為觀止

我係話 Brentford冇leverage 我地直接用30m好貴negotiation好廢
你地話30m唔貴好抵

而家出咗個咁既報價
咪即係證明咗你個「直接30m買唔貴」 係on9囉
好似西咸個時買都唔平
咁你咪好叻囉
最後個價都30m 唔係真係諗住3m試完唔買呀
「而家有得分期付款買iPhone,咪姐係證明一開始一筆過買部iPhone好貴囉」

唔講以為分期付款部iPhone就大跌價
如果唔試必買,就會係obligation to buy,唔係option to buy

可能你都仲係唔明背後個logic
其實而家就係三贏
如果Raya表現好過Ramsdale
Arsenal就用27m獲得門將升級
Raya去到大球會
Brentford收到大錢

如果Raya輸咗,咁佢就返Brentford:
對Arsenal黎講,咁只係用咗3m買個高級替補門將競爭一年(對比起30m現買然後競爭失敗,到時賣出去有15-20m已經唔錯,即係total loss = 10-15m 而家只係會lose 3m)

對Brentford亦獲得咗Raya4年續約,到明年租約買即係仲有三年。如果Raya喺Arsenal競爭失敗,Raya返Brentford再做主力又得,或者到時再變賣都得。 好過而家得返一年合約佢唔續約 明年就免費走 或者 而家賴死要走然後其他球會低價簽(實際fair value其實得15-20m 可以留意拜仁報價)

對Raya黎講,失敗既話可以即刻返母隊再做主力,唔使滯留Arsenal做no.2唔知3-4年或者賤賣到唔知咩球會,以後再難有挑戰大球會機會。同埋如果佢而家走唔到,可能就會喺Brentford買咗新門將而佢得返1年合同又不肯續約的情況下踢板凳 而浪費1年青春

其實呢度好多calculation
顯示出價者真係透徹人性 了解所有人情況佢先出到呢個deal
即係一就係Edu神級mastermind
一就係呢個係Bayern啲19 慳錢offer 然後Edu matched咗個報價
賓仔同阿狗關係似幾好
之前成日約friendly
宜家幫我哋避ffp
懂卓球出沒注意
屌你老味我地又打劫
如果真係3M借到Raya真係神雕
東尼大木等1月先借

依家坐波監白養
poor analogy

其實你咁講
證明你根本唔明 呢個3+27m既offer有幾犀利

如果Raya競爭贏到Ramsdale,30M會好抵
但如果30M買Raya, 然後Raya輸,佢想走你好難賣得返呢個價,30M就會好唔抵
而家3+27m 完美規避咗 Raya輸時big loss的風險

upside gain無限
downside risk 而家得返3M

God-tier negotiation
[Fabrizio Romano] David Raya joins Arsenal on initial loan for £3m plus £27m buy option clause — as @TheAthleticFC reported 🔴⚪️🇪🇸 Brentford accepted this way as it helps Arsenal with Financial Fair Play. Buy clause, automatically activated after few games otherwise available for #AFC in 2024.

根本個clause只係預比你做數用
一定activate咁濟
講乜撚野彈鐘
downside 其實似係risk free
加上turner deal +7m 呢一年計其實無咩好輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞