英國銀行討論區3

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
想問下師兄海外利息應該點報??
我本身有番工, 咁應該響PAYE度申報??
定係要行self assessment?? 我見self assessment好似係乜9都要自己報(本身份人工都要再報過) 好似有d唔make sense
各位英國巴打好

下個月會到英國,有做少少資料搜集,Lloyd bank可以用bno 同 住址證明開

仲有無邊間銀行推薦?係咪都一定要Bno同住址證明

想盡快開户口係香港果邊TT d錢過黎

祝大家生活愉快
HSBC 最方便
謝謝巴打。HSBC 同香港果間有無關係?驚同香港有關係,驚外匯管制影響到呢邊個帳户

係咪都係bno 加 地址證明就得?
唔該巴打詳細解釋。其實我到左地架啦,依家係英國探下路,下個月一家大細黎無咁呢hea

咁姐係我依家直接拎住本bno 就可以申請銀行?因為我仲未搵岩地方租

係咪開左銀行,就可以電匯d錢過黎,唔會有咩問題?
咩都唔使,網址俾埋你

https://internationalservices.hsbc.com/zh-hk/overseas-account-opening/

你過左錢去英國就係under英國,管你唔到
感激巴打! 我依家人在英國,我都係照上網搞?我本身無hsbc香港户口,大約要攪幾耐到?
無香港hsbc 户口就唔知,我之前有户口就兩三星期就搞掂

如果你人已經係英國,有地址証明睇下有無得直接上hsbc uk 分行搞
我未有地址證明,仲搵緊樓,所以都係諗住拎份租約去開銀行户口

香港電匯錢過黎uk呢邊銀行,係咪都係正常操作,有無野要特別注意?

唔該巴打
感激巴打

咁你覺得我依家上網開好,定星期二直接入分行攪?

香港TT錢黎呢邊户口,係咪正常操作,冇嘢特別需要注意?
你不如講你啲錢係香港咩銀行先
渣打 中銀都有
你個人已經係英國就無計了
求其一間high street bank開戶口
咪再TT 啲錢過黎
要收手續費咁解
唔該巴打🙏 係咪都係正常TT手續? 因為可能都會過一二百萬過黎(身家),怕呢邊會問野
入左銀行系統就ok, 我都係咁過錢黎買樓
唔知你咩貨幣
唔係間間接收非英鎊以外既存款/滙款
因為我已經過左來,咁我睇下呢邊開唔開到先 唔該
小弟無咩經驗 咩都驚
咁我香港轉左pound 先 唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞