英國銀行討論區3

830 回覆
20 Like 2 Dislike
你有錢咪可以開到Citibank UK囉
https://www.youtube.com/watch?v=9ssz7jTBnCY
銀行會報幫你報
利息收入£1,000~£10,000 PAYE 系統自動處理到,唔洗搞self assessment
有其他原因,例如海外銀行利息,股息超過allowance,先需要報
簡單黎講,跟Check if you need to send a Self Assessment tax return 黎做就岩
唔一定間間銀行都會同你報
正如條片所講,英國既bank 同building society 會報俾HMRC 同會出interest summary 俾你
如果你收到interest summary,啫係對方已經幫你報左
如果你收唔到,咁可能算係海外利息,甚至係唔係利息既收益
呢啲情況先需要你主動做self assessment ,報返岩收入既類別同金額
一定唔係100%銀行會同你報
我用緊某一間講明要自己報
想問係邊間?
股票capital gain tax係咪唔過threshold唔使報?
係咪同老美一樣一世唔沽唔計
之後用貨借錢洗一世唔洗交
想問tandem 點先有5% ?
岩岩開左acc 得4.65
想知有冇人用remittance basic匯入制?
用ibhk trade太多,唔想報capital gain,雖然唔過 gain allowance。
想知有冇咩限制/唔好處?
chase個1%cash back就完,有冇巴打用緊其他cash back銀行好用?
個個月都有架喎 新ac? 一年?
係新ac呀,3月完咗就變一個月一次。
諗緊要唔要轉會/等老婆開新ac
唔係每個月入500 下個月就有啦咩
上限£15
諗緊對比起每次1%會唔會少咗好多,雖然我唔係買得多
你當1 Aviso值1p咪出張Avios credit card 同Chase 交替咁用囉
Barclays 同Amex 免費果張都係£1 1Avios
其實最抵既玩法係Amex companion voucher,Avios 機票換一送一
可以出要錢果張,食用迎新downgrade
5%個offer已經冇咗
我落地半年申請Amex global transfer 秒批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞