英國銀行討論區3

830 回覆
20 Like 2 Dislike
有無人會擺國債?
我so far 見到既平台有AJBELL 同HL 有做
仲有直接買 但開戶要搵律師做photo copy
穩陣啲就喺ISA攞走£6000
24/25 tax year岩岩開始,想問下每年個£20k ISA allowance係咪逐年計?

即係今年(24/25)我有20k allowance, 假設我上年(23/24)放左16k做cash ISA, 下個月到期

咁我下個月可唔可以將果16k reinvest落同一隻/另一隻cash ISA?

如果可以咁咪每年個ISA allowance其實咪遞增? (因為上年既allowance又可以reinvest)

謝謝解答
想問下Cash ISA 問題
上年係黑馬開左個fixed rates cash isa , 今年八月先到期,個時interest rates 做緊5.2% 。

呢家四月又有20000 allowance, 如果我張20000 入番去舊年個isa 戶口,利息同定期年份會點計架?

有啲19999 ,有冇人可以指交下呢?
剛到埗
得HSBC UK戶口
打算upgrade account先再睇吓開多一個本地銀行戶口

本身打算係hsbc uk app度更改做英國地址
然後Nationality/citizenship 我見係香港開時同我填咗Chinese
入面有得選Hong Kongese
其實應該選邊個?

P.S.用BNO申請BNO visa

謝謝🙏🏻
唔太重要,改地址就得
收到🫡
所以其實有BNO未BC都已經可以選British了嗎?

另外
Upgrade做advance 知唔知道係睇咩資格?
Global money account 係咪要advance 或以上先有?

謝謝🙏🏻
UK Advance要睇信用評分

但如果HSBC HK已經係Advance或以上,咁英國都已經可以開GMA
Trading 212 5.2%
唔係個個都有呢個Offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞