[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (5)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
同女子足球天地搶view
女隊仲係小圈子入面話事
唔同男隊教練係外聘教頭
外聘教頭揀人又比較正正常常 (連之前呢度大叫還我fat gor都平反埋)
你係男隊落選都唔會覺得係上面小圈子搞到你入唔到啦
Anson都唔同啦都唔係派牌嘅
羅拔圖今年title 係球員兼教練

其實已經暗示咗佢今年會逐漸淡出球員身份
等睇羅梓淨幾場之後
出羅拔圖到季尾
柒*
香港嘅話係要,因為好嘅球員唔多
講到尾都係女子足球圈子更細
先會咁睇重師徒關係
我帶得妳出身妳就要跟我一世咁
所以我都想有多一兩隊可以好似傑志咁搞半職業
同埋有更多同足校無關既教練
如果真係職業足球,教練選人真係唔需要向球員向公眾解釋

由比賽戰績說話
成績唔好就炒魷
成績好就話知你點選人
唔小心見到自己個留言俾人利用緊
Taylor Fu

上一個球季我地分別贏左聯賽同足總盃冠軍,而我同另外兩個隊友總共每人上陣踢左大約1400分鐘,但好可惜既係我地都分別被告知將落選今次亞運既名單,而當中落選既理由令到我地十分困惑同埋不解。教練選人的準則係咩?選人準則有無確切執行?過程中又有無適當既透明度呢?

作為球員既我地實在處於一個被動既位置,揀定唔揀無可否認係取決於教練既選擇。當香港女足代表隊運作既模式唔係徵召制,而係係有工作在身同球會訓練間三線進行,相信有一個合理既落選既原因就變得更加重要,因為每個球員都會想尋求進步,而唔係比一句兩句說話去抹煞左球員既努力。花你幾分鐘時間了解下發生左咩事

1. 聲稱以出席率作為選人準則但又無確切執行
教練團早在大半年前已經聲明同強調出席率會影響入選機會。呢個大家亦都清楚係香港有部份女子足球員要反朝9晚5,有啲工作甚至要OT,又要兼顧球會訓練。如果要用出席率嚟選最佳22人名單,會唔會太過兒戲?出席率可以完整代表球員嘅能力嗎?既然遊戲規則係咁,大家都唯有遵守,但弔詭既係出席率更低既球員竟然可以成功入選,就好係有免死金牌一樣。

2. 落選理由不合理(以下係佢哋對我哋解釋嘅原因)

球員1: 你季尾打依個位好亮眼,但我覺得未夠,我心目中已經有x, y, z,就算上一格都無你位置。加上你早前因為讀書同工作令到出席率都唔夠,所以就唔揀你。但係我想你幫手踢泰國嗰場友誼賽… 同埋你係我後備亞運 list, 有人受傷就係你頂上
疑問1: 踢呢個位既球員係雙冠既球隊,可以勝任防中同攻中既位置,最後兩場比賽亦都有踢足,能力不足的地方係邊到? 會唔會有實際既例子去說明原因?

球員2: 唔係因為你能力問題,你依加好fit,但你季尾個陣有傷,無踢足最尾兩場既比賽,如果因為你依家fit而簡你,會對其他球員好唔公平,因為我地只係練左一課波,無辦法睇到每個人係咪真係有能力入選,不
過,我想你今個星期跟我地一齊返大陸踢友誼賽
疑問2: 自足總盃決賽,香港隊安排近三星期既休息,球員係無辦法操控,教練似乎有更大既責任去確保所選既球員係最好最強,而唔係將呢樣野強加在一個狀態好既球員身上,球員無義務去為左其他人既狀態而承受今次既落選。另外,名單內有好多球員都無需要踢最後兩場決出冠軍既比賽,亦有部份球員早在差唔多既時間因傷而避戰,顯然同一個原因套在唔同球員身上會有唔同既解讀。

球員3: 5年前代表香港踢咗30分鐘無力
疑問3: 球員無辦法去改變過去,可以做既只有繼續努力去尋求進步,但教練以一個球員5年前既表現作為落選原因,係荒謬至極,係呢到都無需再解釋有幾咁離譜

真係諗唔明,選人準則因人而異,今日係針對出席率,聽日係針對舊傷,後日就講返5年前既事,遊戲規則隨時改,亦唔係論能力去揀人,呢場權力遊戲可以摧毀好多球員既信心同夢想。不過我哋會繼續係球會努力。

https://www.facebook.com/photo/?fbid=7186347178047168&set=a.102377853110838
今次有冇人屌女足領隊
杭州亞運︱落選女足港將控訴:遊戲規則隨時改 唔係論能力去揀人 | 香港01 https://www.hk01.com/article/916361?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
一向都小圈子選,用人唯親㗎啫
全世界女足都係咁撚樣,係睇下幾時忍唔住搞兵變逼宮
《深水埗季前友誼賽 》

深水埗繼續透過約戰本地友會,了解球隊不足,為八月底開季做好準備,本季第二場友誼賽詳情如下:

賽事:深水埗 vs 晉峰
日期:28/07/2023(星期五)
時間:下午2時
地點:賽馬會香港足球總會足球訓練中心 (FTC)

💚💚💚💚💚💚💚
歡迎球迷到場支持
💚💚💚💚💚💚💚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞