[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (5)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
LM
Lm
lm
睇咗斯里蘭卡個邊嘅解釋,國際足協通融畀斯里蘭卡參加,但條件要喺比賽前十日內辦好足協選舉。

但照AFC官方公佈新Pot位,香港應該冇乜可能返上Pot 3,就算斯里蘭卡個邊衰咗,都係第一圈抽中佢嘅對手輪空入第二圈。

不過仲有個機會香港升返上Pot 3,就係斯里蘭卡突然間話我唔玩喇,但可能性好低,之前佢哋有派人去瑞士講數,應該都係想爭取參加比賽,冇乜理由連AFC都出咗聲下嗌唔玩。

呢一刻斯里蘭卡仲係未被FIFA解封,今次完全係FIFA畀機會,可能AFC都係今晚先知。
香港隊由上屆亞杯外以pot2身份抽中pot3最勁既黎巴嫩 pot4既馬拉,已經係世紀黑簽,結果小組第3,世界排名積分拎得好少,打唔到2019亞洲杯決賽週,跟著到2022世杯外第2圈啱啱跌左落pot4,又抽條世紀黑簽中伊朗,伊拉克同巴林,世界排名又拎唔到分,加上世界排名既計分系統改左,印度吉仔就係上屆亞杯外對澳門緬甸刷完分後世界排名改制後既最大得益者,好彩香港隊底分夠厚,今屆亞杯外仲頂得著pot2,結果抽條中等既籤(唔算好籤,中阿富汗)結果搞掂入決賽週,今次又格硬抽走港隊既pot3位,預計今次會係萬劫不復嘅一次,如果再抽多次超黑籤,香港隊再輸,再攞唔到世界排名分既話,之後會非常之麻煩

ps 本身諗住就算pot2抽硬野既話,入唔到18強賽都算,起碼有隊pot4雙殺下,攞下世界排名分,如果pot中吉吉,支,印度既話,打番主客既話入18強賽唔係難事加下屆亞洲杯決賽週資格,依家真係一下打沉左,其實由香港輸左俾泰國後,世界排名分已經同印尼非常接近,好驚印尼突然刷一場東帝汶就大穫,香港保唔住pot3,結果無發生,到上星期公佈 confirm既排名先放心,點知到抽籤前既十幾個鐘先俾人收番個pot3位,afc 再一次黑9香港隊

唔好忘記上個月u23奧運外圍賽都中pot2最勁既伊朗,11隊中1隊都可以中到,我只能夠講一句屌你老母afc
https://www.sofascore.com/atsv-1898-erlangen-fc-ingolstadt-04-ii/WDjskiqc#11379010

Michael今季踢Ingolstadt II,德國第五級聯賽,頭兩場都係正選,尋日第二場入波
只可以怪自己排名低
上屆亞洲盃之前世界盃外圍賽世紀好籤你唔講?
好多人話排名唔緊要架
最緊要係打進攻足球(入得一球)
pot 3位好撚重要架,其實afc on9,應該打完round 1再抽round 2,依家佢兩圈一齊抽,但又唔確保香港隊既pot 3,搞到有一組其實有2隊pot 4,抽中佢地既pot 1 同 2個隊真係合埋眼都識出線,其實諗唔到有咩原因係要咁抽,香港隊係第一圈出局既機會非常細,點解唔可以假設香港隊or香港隊既對手放番係pot3唔得既,係要做9香港,唔好俾我批死,支那pot2結果就係中兩隊pot4個組,支那近屆都好簽唔係新鮮事
好籤有咩用,結果12強賽入唔到,落到去亞洲杯都無得踢
咁係咪要afc直接保送香港出線?
上上籤又唔得
下下籤又唔得
唔需要保送,香港有番咁上下實力,但中2次下下籤搞到依家咁就麻煩
港隊係咪可以挑戰團結盃
下年先,如果香港隊第一圈出局,可能有機會參加。
中國香港足球總會有冇/係咪應該抗議?
lm
Lm
入鼠我信
澳門要鍊贏27至36其中一隊都好難
Lm
阿曼
中國
澳門
香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞