[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (5)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
係咁嘅話司徒都算有翻良心,填入去嘅人都比較正常
嘩 好有心機
朱蛇會唔會試下
到最尾右閘又係永續羅拔圖
個意外就係Roberto
Lm

蘇雞
明顯大家都唔算好關注
其實幾時唔選邊個要出嚟解釋
不過講真真係好少見男仔落選會嘈呢樣嗰樣,最多都係喺story黑圖灰鳩一日叫下春,之後又係繼續努力重新出發

反而女仔每次自己一落選,就會發到好大,講到係制度點黑暗咁,真係唔知係咪女仔零舍多是非
黃金一代超咗齡啦
雙冠都冇得入選
外流又冇得入選
好似點都唔係幾講得通嘅
對於首場熱身賽即要硬撼強手,總監兼主教練朱志光表示,難得再遇「老對手」,會視今場為一場正常比賽,務求能達到試陣的效果:「會畀球員輪住踢,包括年青球員,當然最想試一試啲人,始終冇踢正式比賽咁耐,要盡快哋攞番比賽嘅感覺,同谷起狀態。」另外,「朱Sir」提到奧拿斯因簽證問題會稍後才到泰國,今仗未能候命。

至於泰國「3冠王」武里南聯,自2022年初鹿島鹿角功勳教頭石井正忠上任,以及泰國名將迪拉唐(Theerathon)從 J.League回巢後,在國內聯賽的統治力更上一層樓,加上本身是少數不受疫情影響組軍的豪門,已連續兩個球季(21至22及22至23)榮膺泰國「3冠王」。新季武里南聯暫時有3位新外援,包括南韓籍中堅金敏爀、意大利籍翼鋒杜美度,以及阿塞拜疆前鋒瑞爾戴耶夫。

隨着泰國聯賽將於下月(8月)11日(五)開鑼,武里南聯跟傑志一樣,都安排了多場季前熱身賽,包括上周六(22日)作客2比1,擊敗了傑志下月2日(三)熱身賽的對手、新升班球隊烏泰他尼。

【傑志預計正選陣客】
門將:86.保羅
後衞 2.羅梓駿 3.丹卓斯基 18.周緣德 95.陳晉一
中場 17.米基爾 4.查理史葛 10.基爾頓
前鋒 90.祖連奴 9.金信煜 7.明加索夫

季前熱身賽 3冠王對決!傑志作客鬥武里南聯
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20230726/bkn-20230726000137403-0726_00882_001.html
標準流浪簽“李拳王”,亞冠附加賽對手,越南嘅海防,驚驚嗎?
現時海防排喺V League第5,表現不過不失,而近日越南國家隊名單中,出現兩名球員海防球員名字,包括守門員Nguyễn Đình Triệu(阮丁趙)及中場Nguyễn Hải Huy(阮海輝),其中阮丁趙只係大後備。
海防嘅本地兵,有部分係前國腳及前小國腳,例如正選後衛Đặng Văn Tới(鄧文細),曾經係越南U19球員,有正選嘅中場Phạm Trung Hiếu(潘忠孝)及Triệu Việt Hưng(趙越鴻),都係前小國腳。
陣中比較出名嘅越南國腳,除咗Nguyễn Hải Huy,仲有外流過去踢韓職嘅國腳級中場Lương Xuân Trường(梁春長),即使近排冇入選國家隊,但佢都係越南質素最好嘅其中一名現役中場球員。
睇佢哋嘅人腳,似乎冇越南電訊(Viettel)及河內FC咁豐富,但都唔可以忽視,雖然聯賽暫列第5,但其實積分同上面幾隊差唔多,佢哋嘅本地球員係有一定戰鬥力。
至於外援,暫時所見有4位,新簽嘅巴西技術型前鋒Yuri Mamute(媽咪),媽咪曾經係巴西U20球員,喺巴西甲組踢過一排,亦喺日本踢咗兩季,效力SC相模原,不過入球數字比較低,現時佢喺海防上陣4次入一球,睇過兩場,唔覺得有乜特別,可能我冇識波牌啦。
另一位係來自烏干達嘅攻擊中場Joseph Mpande(M趴地),呢位國腳有一定級數,如果有留意開越南聯賽,對佢唔會陌生,可能比前面嘅Yuri Mamute更有威脅。
仲有一名海地中堅Bicou Bissainthe(披索肥),都係國腳級人馬,普普通通一個高大中堅,冇乜特別,冇乜好講。
另外亞援係曾經效力和富大埔嘅澳洲球員Benjamin van Meurs(雲美亞斯),今個月先開始上陣。
標準流浪嘅優勢,都係主場之利,雖然海防本土球員大部分唔係現役國腳,但佢哋個人能力都幾好,外援水平唔曳,能否過關,要睇佢哋自己。
#其他波
安永佳暫列中甲射手,係香港球員北上揾食第一次有球員排射手榜第一,有球迷話,中甲水平下滑,佢做射手唔奇。亦有人批評佢喺香港隊嘅表現同球會不符。

令我諗起一名喺馬來西亞落班嘅印尼球員,Saddil Ramdani(林丹尼),林丹尼係印尼現役國腳,呢位快翼球員,2019年展開外流之旅,效力馬來西亞嘅彭亨,2020年回流加盟Bhayangkara,2021年再次外流去馬來西亞,加盟東馬嘅沙巴。

林丹尼喺沙巴非常重要,今季有入波有助攻,但就畀印尼球迷批評,佢喺印尼國家隊踢到一pat屎,同時亦批評佢婉拒歐洲球隊邀請,留喺水平唔高嘅馬來西亞,印尼有唔少球迷認為,除咗JDT之外,馬超其他球隊同印尼甲球隊實力差唔多,有部分甚至比印尼甲球隊弱,林丹尼喺沙巴有好表現,根本冇乜好吹奏。

其實喺聯賽踢到識飛,又真係唔代表喺國家地方代表隊一樣會踢到識飛,本身球會同國家隊都可能唔同,球員要做嘅嘢都可能唔同,只係球迷一定會用嚟比較。

而馬來西亞超聯入面,JDT的確特別凸出嚟,我都認同其他球隊同印尼甲球隊實力接近,但一位印尼球員要喺馬來西亞站穩陣腳,都係唔容許,過往有唔少印尼球員過去馬來西亞揾食,但可以站穩陣腳嘅,其實唔多,一樣有前鋒球員喺馬超死晒火,前國腳Ferdinand Sinaga(冼拿加)就係失敗例子,所以林丹尼有咁嘅戰績,係唔容易。

另外,佢婉拒歐洲機會,主要係為家人,喺馬來西亞佢人工比較好,而且近家鄉,但喺歐洲,一開始要捱低薪,佢唔肯都唔奇,每位球員都有佢嘅家庭壓力,只係球迷角度梗係想佢出去見識多啲。

睇返安永佳,本身中甲水平幾時都係一般,但有好多嘢比港超好啲,呢個又係事實,佢能夠做射手,除咗係聯賽水平問題,仲可能同隊友配合,戰術適唔適合佢有關。

安永佳同林丹尼真係有唔少嘢相似,最唔似嘅,就係安永佳幾靚仔,林丹尼成個Fat Gor加劉卓軒肥版咁款。

#港波
#印波
Venue availability to blame for schedule release delay claims HKFA CEO https://www.offside.hk/league/venue-availability-to-blame-for-schedule-release-delay-claims-hkfa-ceo/
有踢傑志既落選球員出千字文話選人準則有問題搞到佢同佢兩個隊友無入選
真係排4個人既話
我相信呢度大部份人都係一樣排法

件件應該無咁膠掛
羅拔圖踢得幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞