『薪火post』BNO 續期資訊(115) 睇頂置 睇POST名 –– His Britannic Majesty's

712 回覆
18 Like 1 Dislike
老豆5+1帶仔
佢唔走咪自己去澳洲WH 加拿大B
當年父母無幫仔女申請BNO原因不外乎幾個:
97當年大台做咗一個特輯關於市民對兩本護照嘅理解。
https://www.youtube.com/watch?v=Jp5gXFazvGg&list=PLJiEUAMH6hxRW_y9hBfusZ5GYXBWPZ5lk&index=1&t=495s

1. 改朝換代,舊朝護照無用 - 雖然前朝推廣BNO終生有效,但一般人覺得BNO一直都無RoA,其實唔少父母咪好似2020年前大把人吹奏BNO又貴又無用嘅邏輯一樣,主流社會日後都係用廁板,兩本效用差唔多,所以無幫仔女申請護照。

2. 資訊問題 - 當時互聯網剛開始發展,所有護照推廣都係靠電視、電台一分鐘廣告。雖然賣足廣告十年,但唔係個個都咁清晰申請資格、手續、截止日期。

3. 誤解 - 上面袁花個特輯其實做得幾好,幾乎係當年社會寫照。第一節一對父母誤以為BDTC就係BNO所以無申請,足以證明好多人攪唔清兩本護照分別。第二節羅沃啟(3:32),佢係自願唔申請BNO,2023年今日睇返覺得佢有啲on9,但無可否認佢都代表咗當年某啲人真係好熱切期盼新廁板。第三節有位阿姐(6:56)話申請廁板為咗方便返鄉下。

父母輩讀得書少,加上返工湊仔,唔會咁得閒去瞭解佢地覺得無用嘅證件。你講得無錯,果陣唔少人經濟條件唔係咁好,唔外出旅行就唔需要申請,要申請的話,廁板就足夠,只不過係一本旅遊證件。 我第一本護照係1995年嘅BNO,從來都無BDTC。97前最遠都係去過廣州,飛機未搭過。係老母同啲c9吹開水驚自己日後無護照用先一家大小拉大隊申請。

大家諗吓,今時今日資訊發達都會有人唔知BNO申請資格。2020年前仲係一大班人覺得BNO係廢。可想而知三十幾年前無互聯網,屋企人唔理解所以無申請實屬正常。

馬後炮講句,知識改變命運。
有冇師兄近期續bno/bc已經係寫his majesty?
宣傳咗十年BNO,點會唔足。但總係有啲人唔去瞭解,唔係有咁多人蝦碌,大台點會專登整個特輯。

灣仔打交果班醒目㗎,臨尾識攞返個尾彩攞BNO。尤其呢班人好多揸CI,個受訪者都有講,驚第日簽證麻煩。無國籍變英籍,仆崩鼻都去排啦。
有,六年前。
唔使驚,有問題都係佢地問題。 AYT、IST都試過,無嘢問,秒過。
邊個機場細?
有冇人真係冇加簽都續到BNO? 老人家退左休幾十年真係唔識人 寫左個信解釋都仲收到email要加簽
英、歐盟、澳、紐、美、加、星、馬護照都得喎,總有一個係左近。

定係真係退咗休幾十年,老人家啲親友走得七七八八?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞