『薪火post』BNO 續期資訊(115) 睇頂置 睇POST名 –– His Britannic Majesty's

713 回覆
18 Like 1 Dislike
係。
佢都係唔見咗身份證。
極權通常對內,好少咁放肆對付外國人。

極權國家治安都唔太差,緬甸、白俄、土庫曼,有監控。
南非、薩爾瓦多、洪都拉斯我就唔敢去嘞,果啲唔係極權,係內亂。
Agree, 去極權國家要用返極權特衰真係唔知乜屎嘢歪理嚟
就算我有,都唔夠膽攞出嚟入境。唔通真係一拎出嚟啲牛鬼蛇神妖魔鬼怪彈開咩。

而且東南亞、非洲入境會俾人敲竹槓。 我無咁多閒錢俾啲大爺。廁板有無玩爛咗,我唔太楚,不過聽聞唔少揸廁板已經唔識講廣東話。而且,網上有報導話(出處自己google):

8月第3個週末,巴拿馬城國際機場移民官攔下了一位持用香港特區護照的中國遊客,經核實後發現護照係經變造。數小時後,另一位由巴西飛抵的中國人也被查獲持用變造證件。這不算新鮮事,十分湊巧的是兩名中年男子都持有中美洲危地馬拉的入境簽證,可以在轉往危地馬拉後越界進入墨西哥,距最終目的地美國僅一河之隔。

我都唔想去到咁遠攞住廁板俾人當犯咁審。如果真係有國家唔俾BNO入境嘅,咁我寧願唔去。
你講出你睇法啫,唔駛道歉咁嚴重

如果某國唔接受BNO入境,咁好肯定我唔會去。朝、伊雖然邪惡,但都仲接受英國護照入境。如果無可避免要去兩國,我都會用返BNO,最多花錢花時間填表申請簽證。美俄簽證當年都填唔少嘢,我都係咁申請。

我無換HKID,我唔知日後ID同廁板都無效之後只能要外國訪客身份入境。暫時我諗到廁板唯一用處係香港境內當ID咁用。
舊智能id係SARS前後開始換,之前係一張過膠id。
你睇返政府新聞
https://www.news.gov.hk/isd/ebulletin/tc/category/lawandorder/html/cf638a72-8b33-4eb8-8012-28ccedd58479.htm
諗起就煩。

睇嚟好似走唔甩,一係換id,一係申請廁板。
Sorry回錯post

消費券,其實我都唔合資格攞。

海外XX大使館唔負責換發ID,除非當事人廁板+id一併申請,即係最大機會係嬰兒或新移民。

唉,到時先算,有排都無計劃返香港。
做個勇敢中~國~人
轉跑道申請5+1 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞