『薪火post』BNO 續期資訊(115) 睇頂置 睇POST名 –– His Britannic Majesty's

711 回覆
18 Like 1 Dislike
我想講home office又整唔見passport,我寄本野去renew,佢都覆左話收到晒文件,然後岩岩叫我再send過本passport比佢,之前我睇過有人又係咁,我拍晒片影晒入左啲咩入信封度,唔知有冇用
你send返之前個email同fedex簽收紀錄畀佢先

未必係唔見嘅
dhl根本就搵笨

又唔係特別有保障

上次寄美國,唔見野都係不斷賴,最後唔賠
Republic of china 都唔係問題嘅,台灣護照一向都唔係寫Taiwan passport

我相信你個observation唔關你外交別名事,純粹只係因為你renew bno交左你本台灣護照畀佢

不過我八卦你本台灣護照有冇印你台灣身分證號?如果有,去美國唔使簽證
點解冇得僑民?

都冇台灣身分證
https://www.boca.gov.tw/cp-31-25-2c4c1-1.html
僑居身分加簽
發布日期:2024-03-04
發布單位:外交部領事事務局
資料點閱次數:21782

申請要件:
已取得外國(不包括中國大陸、香港及澳門)永久居留權或公民身分者居住國外累計住滿4年且在僑居地連續住滿6個月或最近2年每年在僑居地累計居住8個月以上。
未取得外國永久居留權或公民身分者,必須符合15歲之年12月31日前自臺灣出國,在國外合法連續居留10年且在僑居地合法工作居留4年以上,且能繼續延長居留。
尚未履行兵役義務男子,其所持護照依其他法規應限制其為僑居身分加簽者,必須符合16歲至18歲(接近役齡)期間返國,每年累計未逾183天;屆役齡(即19歲)倘有返國紀錄(含持外國護照),須於其屆役齡後第一次返國前已符合僑居身分加簽資格,始得辦理。

簡單啲講:中華民國政府認為香港澳門同大陸地區乃(未能有效統治)國土一部分,你根本無出國,何來僑民?

等於點解咁多年來用BN(O)去中華民國唔會直接吸印,而要你(以前去中華旅行社、再到開放落地、以致網上)簽證。
背後邏輯:香港華人(除非有BN(O)以外其他國籍),否則係中(華民)國眼中,你首先係中(華民)國人。(係佢地眼中,唔承認你個因香港而獲得既BDTC/BNO英籍)
只不過你無居留權,一如2002年前BDTC無居英權。
(National, but subject to immigration control!)

最記得未有covid去台灣玩,臨走人,高雄機場
無咩人排隊出境。
個老手IO見到我用BNO,即刻拉坐佢旁邊個做完野新仔(反正果時排隊出境既走剩小弟)
拎住我本護照同張A4台證教人:
不要見到英國護照就想當然蓋章,如果是港澳大陸出生,特別注意國籍:很可能不是British Citizen。
如果不是,很可能是british national overseas。

這種情況絕對不能在護照上蓋章,要問旅客看他們的台證(指住我果張),在台證上蓋章。
電腦記錄要相應改正。
記住他們不是外國人。
如果在外地探親一年, 未能在港親身收BNO DHL, 可以點?
咁樣點解唔係外國申請?
可以咩?點做?
online填完野, 寄文件出去都可以在海外做, 但點樣叫佢寄新BNO去外國俾我?
請指教,謝謝
我email左佢話royal mail有tracking寫住佢簽收左,佢自己都話收左文件,然後我仲同佢講有片證明入左啲咩入信封
我睇呢度嘅第一個post講,收件時要俾DHL對香港身份證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞