『薪火post』BNO 續期資訊(115) 睇頂置 睇POST名 –– His Britannic Majesty's

712 回覆
18 Like 1 Dislike
唔明中華民國護照個人資料寫入去BNO做乜? 如果純粹因為持照人有別名嘅,咁係Observation Page可以寫 The holder is also known as...
真係唔明點解要係BNO disclose 申請人其他國籍。 我未見過係A國護照裡面寫持照人係B國嘅身份。 感覺上柒之餘,仲有侵犯私隱之嫌。

英國要passport holder subject to immigration control、入英國要唔要簽證,英國內部自己知咪得囉,駛乜昭告天下。

持照人究竟仲有無香港永久居留權,根本唔可以單憑一張HKID作準。無中國籍香港永久居民,只要連續36個月無返香港就再唔係香港永久居民,只要佢一直唔再踏入香港半步,繼續用住張舊HKID renew BNO,HMPO根本核實唔到。

Factual 嘅,根本唔駛寫。 英國verify唔到,更加唔應該寫入去。寫多錯多。寫到成篇文咁,真係唔知邊個移民官有時間睇。
有無BN(O)護照持有人係因為香港以外地方出世,憑世系by descent 獲得BDTC HK,跟住因為離港36個月之後,同時因為不屬於中华人民共和国公民,而由香港永久居民跌落去有香港入境權?

比較好奇佢哋用果張R代碼香港身份證續BN(O),個備註endorsement 點入?
同意。

HMPO要寫持照人有第二個名,無問題呀。HMPO咪要求申請人提供supporting doc囉,好似以前咁,幾本護照唔同名嘅,要求申請人改好晒名,辦妥deed poll,更新晒護照先申請BNO。 係本BNO入面寫其他國籍,好騎呢。 無其他國家會係護照入面咁寫。

HKID nr. 落唔落護照都無所謂,反正都入唔到香港。就算張身份證寫永久居留,實際上持證人可能已經喪失咗居留權。HKID又唔係HMPO簽發,Right of abode就寫,Right to Land唔寫。好混亂。
利申: BNO到期, 續證
請問你哋用邊間寄去HMPO? 邊間好?
而家係咪唔使寄實體照片去? (申請完唔見佢話要)
係咪可以成本HKSAR護照寄過去? (因為之前見有啲巴打話只收softcopy)
地址證明可唔可以銀行信? (啲政府信啱啱年28掉晒)
唔該晒你先
我就係見doc 話可以銀行信
但我申請嘅顯示,冇銀行信
我收到嘅某間銀行正本係黑白,仲要印到斜晒
Citi 就直頭連個pdf檔都係黑白
係得恒生有彩色pdf download
想問下民政處宣誓係咪ok? 有英文地址攞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞