『薪火post』BNO 續期資訊(115) 睇頂置 睇POST名 –– His Britannic Majesty's

712 回覆
18 Like 1 Dislike
有人就係咁樣申請奶野
我今日收到了
好彩所有資料都正確
我係form RN 打算睇睇有冇人有經驗 寄左彩色影印俾佢自再睇睇

人地都有張圖話你知passport上面邊個位,嗰度寫嘅咪就係GBR,我都唔明點解咁多人係要將佢改成GBN

我再講多次,所有Bno,上面嗰個位,passport code都一定係印GBR,第一行都一定係GBR。唔好再自己改GBN。

passport code 唔係問你nationality

下面嗰題先係問你nationality

有唔明,撳吓個?問號睇example好難咩?

睇完圖解都仲要填錯,你唔好去旅行啦,留香港安全d。
太好搵
點解填錯?

因為英國國籍命名複雜
閣下係#317同樣講錯
//你本護照都寫明國籍係GBR//
國籍係 British National Overseas 唔係GBR

Passport office 文件內
British National Overseas 對應Nationality code 係GBN
命名複雜到連Passport office 文件都會錯將BOTC 寫成舊名 BDTC

因為加拿大IRCC寫錯
一 BNO 並非British citizen 填表時迴避錯誤好正常
二 code列表內亦提供GBN錯誤選項 令人誤會IRCC有區分code

https://www.whatdotheyknow.com/request/number_of_british_passports_issu_10/response/2568389/attach/2/FOI%202024%2000932%20Timothy%20Lam.pdf

填錯少少野就人唔好去旅行留香港借題發揮批判
填錯咪俾CAD7 reapply at the airport 咁少事
sorry,普通續期bno
寄空郵掛號係咪就ok?
定真係要用速遞?
唔趕既:普通空郵掛號OK
想全程跟住份件去向:速遞

好缺錢又膽大:就咁樣平郵,而且唔掛號。慢慢搭船去

豐儉由人
最新一期平郵截郵時間
https://doc-0c-bk-apps-viewer.googleusercontent.com/viewer/secure/pdf/3nb9bdfcv3e2h2k1cmql0ee9cvc5lole/0a891hdaspgaogejvb5npeot7b12lb95/1711966950000/lantern/*/ACFrOgAGSNTLxUraA9FeDv0gyAA0XzGqw0LJXQqdDH_H8ZidUarSu8dFG99eR9XhhVLCmky16pbhO7_Y-798gtJlrGR8DLpU5VvyfvYlOKZP6WJbdXYIGmPThIVWcoOC_FKWLqPjcpoapoz4kj_g?print=true
英國:4月2日星期二,即係聽日之後寄平郵,就等下兩星期。
謝謝你
係咪有雙掛號呢樣野?定係d人9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞