Smart Home 智能家居討論區 (5)

287 回覆
14 Like 1 Dislike
數漏sensor
計埋折扣mini只係貴五六十, nano唔抵玩
但得Nano 先有Matter
請問有無新手入門資訊?

本身Apple 野多,己有 ipad , home pod mini
只係想控制到房燈, 廳燈, 冷氣,暫時無其他要求

唔想伸手,如果想走支牌,
請指教下有咩牌子可以俾我 research 下

簡單理解係咪
買一個 hub (支援 Apple HomeKit)
跟返牌子買返啲週邊 (電制面板,IR) ?
燈 - Hue + Hue Bridge / Nanoleaf
冷氣 - Sensibo Air / Tado
燈 - Hue + Hue Bridge / Nanoleaf / Lifx
冷氣 - Sensibo Air / Tado
唔該巴打

如果我想用傳統燈
有無智能電制面板牌子 可以介紹
冷氣如果係日本牌子可以睇下nature remo nano
呢隻7月先出support matter可以入到HomeKit

燈就上面有巴打答咗
想平少少可以就咁買個PHILIPS hue hub,然後全部燈用IKEA
因為hue啲燈都真係幾貴下
IKEA DIRIGERA hub 同 hue hub 可以通用?
上IKEA個網睇過

無咩智能天花燈款

唔該巴打
你想玩到咩地步先?
如果係樓主果種speech command / 手機開關當完成話自己話係smart home咁無野了

如果你有興趣學更深入啲建議學Home Assistant
學完市面上所有限制 (原生app廢? Apple唔支援? Ikea燈又要買remote買hub買物? 唔同排子幾廿個hub?) 呢啲問題所有都可以解決

就算係日本既風扇燈 Yale既電鐵閂鎖 沖涼房浴室暖氣
乜野都可以smart home化

有興趣學就錄上去上面個group請教下
想入手一個基本嘅Smart plug用作開關冷氣
可以做到wifi開關就可以有冇介紹

暫時睇到tplink $99
部冷氣幾多匹,留意smart plug 99.99% 只去到10A
eve energy
max 13A (UK)
窗口機?
有無啲咩homekit門鐘或者貓眼推薦
官方原生支援得Logitech (一定要駁濕電) 同 aqara (即小米副牌,乾濕電兩用)
門鐘無乜用
Nature remo database 原來有P記燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞