Smart Home 智能家居討論區 (5)

287 回覆
14 Like 1 Dislike
有冇得set情景一開門就開某D燈,一出門就熄晒D燈咁?
開關門/人感Sensor+Shortcuts應該做到你想要嘅嘢
thanks巴打
唔駛用 Shortcuts, 直接用 HomeKit automation
即係就咁有個support到homekit既智能門鎖,喺homekit set 情景就可以做到?唔使再買其他野?
要有個 Home hub, 最平係 HomePod mini

iOS Shortcuts 嘅 automation 唔係太穏定
收到 thanks ching
IP Cam 有咩推介?
除咗Alro…
唔需要history/肯比錢儲存history嘅咪Google Nest
或者Amazon旗下ring

利申 用緊Nest
好似真係Arlo最多款,同比較安全
要避開某國牌子要預多啲budget

之前裝修裝咗套schneider wiser智能掣面同IR
純粹貪佢個樣同普通奐尚系列一樣
可以統一全屋掣面款又用到app/siri控制

係貴同setting麻煩,但用落無咩投訴
一個掣開關幾樣嘢再配合啲場景mode其實幾實用
不過驚香港無咩人用遲早變孤兒
Wiser 聽講就快EOL
全球都賣得唔好
Homekit撚,但係淨係用homepod, 同屋企cctv. Amazon 完全零信任,因為佢真係會偷資料. Amaozn做
勇者又有錢
玩得Amazon 同 Google 預左你條低褲咩色幾時買幾時要換都比佢知/預估到
穩陣啲都係蘋果, 但係你話啲門鎖嗰啲就唔會玩智能.
我唔區
佢知我幾時屙屎咪友佢知
佢都係要data mining去sell ads / customer potential needs 呢啲野去fuel 演說法 全球都做緊
即係咁,要討論支那產品過主咁解

我全屋真係一件支那自煮燃發smart home product都無
Google Nest, PHILIPS hue, nature remo…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞