Smart Home 智能家居討論區 (5)

287 回覆
14 Like 1 Dislike
咁貴?
隻sensibo air突然用唔到homekit, 連reset完都係咁
新手一問
smart home有d咩一定要裝修既時候做埋

之後慢慢extend既又有d咩
燈掣要行多條青
其實行app control 連 switch都唔要 work唔work
我本身要裝two way, 之後而家諗住一邊智能掣,一邊wireless掣
你到時唔好後悔咪得斷左網唔知點開燈
應該唔會斷網既 house infrastructure應該穩定
除非斷左wifi唔識reconnect
同問 另外巴打有冇試到?
有啲冇得行local network一定要經internet ,有機會一死server 用唔到,聽講有啲牌子試過
未買之前有冇得check定試過先知
黎緊屋企裝修想加入智慧家居系統 控制燈/冷氣/窗簾... Google 淨係出公司 唔係好搵到教學
用Apple 控制 想問下係唔係要拉過晒D線
定買parts / 電器駁返屋企wifi 就ok
畀錢人搞
嚟緊裝修想加少少野可以電話控制
唔需要做到好多功能,簡單開關已經夠
想知要做到以下最基本要需要添置乜嘢?

1. 開關廳燈(天花燈+燈槽)
2. 開關 冷氣 (唔喺屋企都開到)
3. 打開/拉埋窗簾

非常新手,暫時已知
- 燈制要加青線,用智能電制面
- 冷氣無制面,買部support 遠端就得?
- 窗簾都係加青線?

想睇吓最平嘅做法可以點做
全新手黎緊會裝修岩岩上網初步了解過下
有d 諗唔明想請教下大家
智能燈制係咪要搭非智能既燈用
如果智能燈具係咪本身已經連到入個system
搭個智能燈制就變左多鳩魚?
aqara國際版hub
加唔加到大陸版燈制?

有冇ching試過
想問個問題,屋企用緊舊式光管座,

買左個智能燈開關,

個賣家話要換埋舊電容先唔會閃!

想問果組野係咪一般收埋係光管座入面
果組野係點?
換埋LED 光管應該好d
我岩岩買左個smart switch 裝左係燈槽
睇彩數
燈掣冇問題, 我早兩年都咁做
不過如果係人體感應器
又或者真係智能吸頂燈嗰啲好大機會加唔到
我買過大陸版吸頂燈加落去國際版M2
M2語音提示話添加成功, 但係個app會寫失敗同埋係app入面見唔到佢
其就其在homekit會見到佢㗎喎
之後我都直接買返個睡房燈制*你老母奇怪嘅知識增加了彩虹貓乜*係咪universal咩大陸版青春版爛鬼手指hub
用嚟連住嗰啲加唔到落國際版hub喺國際版app見唔到嘢裝置
戇鳩, 手機用語音輸入唔記得關電腦個語音輸入
Lm
請教一下有冇智能開關可以控制到三菱電機冷氣機
日本冷氣試下用nature remo
我三部Pan冷氣都係用佢駁Google Home控制
直接認到model唔使逐粒掣set
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞