Smart Home 智能家居討論區 (5)

287 回覆
14 Like 1 Dislike
home assistant 先係皇道
部冷氣無wifi ,行 HASS 咪又係要 learn RF
想問下想用 Aqara 啲智能制面
上淘寶買同香港買有冇分別?
Homekey隊iPhone watch開門得佢
老老豆豆 你玩smarthome走支
預左比幾倍價錢仲要唔夠好
無可能將啲routines, 甚至個GPS比支那公司
https://analytics.home-assistant.io/integrations/

事實係好多人唔會用支...
Tuya唔太計
因為好多廠都係用佢嚟起嘢
Tuya唔計仲有咩計

根本就無得避,唯有自己做足防禦
呢部似唔似用tuya?

https://duux.com/en/product/whisper-flex-smart-zwart-battery-pack/

好多時入面有咩你做功課都未必知
小米中樞網關+音箱,

想問音箱有咩野用?
想加單元diy喇叭?
去到零件level 有啲難查

基本上係唯有信大牌子,自己查下router有無奇怪traffic
隻nature remo mini之前都比我查到佢個wifi module係來自上海
如果屋企裝修只想有智能燈制同窗簾,全屋用iPhone,係唔係某homekit支那品牌成套最簡單
呢個post又要玩smarthome又要支那潔癖跟本唔駛玩
除非你錢多得制

Schneider果啲都有smart switch
千半幾野一個 加埋裝工 你慢慢計

Eve啲sensor 一個夠買某地方公司大brand 5~8個

全部z2mmqtt入哂Home Assitant 我都唔知潔癖黎做乜
燈掣裝smart switch真係把撚
當你兩房每間房連廳一部Nest Hub成本都唔洗1000

Home Assistant
咁玩先正路,最多都係廳用嚟見人隻switch先裝隻靚嘅smart switch
其他用sensor加埋voice command已經夠
原來係皮毛都咁既"smart home" post
我都係食下花生算
唔通要識programming先有資格玩smart home?
唔駛識既
咁叫Dumb Home 討論區算啦
識code唔難

要識debug先難
呢個我都想知
用緊淘寶買 個app要轉中國地區先pair到
不過入左homekit就唔理佢
Wiz 又話Philips燈全部會入matter
淘左條Philips wiz燈帶無更新
Wiz with matter只限歐美地區?
仲諗住可以平價玩Philips +HomeKit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞