Smart Home 智能家居討論區 (5)

287 回覆
14 Like 1 Dislike
UniFi 個門鎖有無人玩過?
HA 唔使轉大陸區都可以全控?
係呀 我都係HA 裝add on 黎控
隻Nanoleaf A19壞咗,更新完firmware 之後就開始著唔到白燈,其他色就冇問題,一轉白燈就黑曬

又要買過隻,唔考慮Nanoleaf
GitHub?
想請教下switchbot hub 2裝咗喺廳想試開冷氣嘅時候,發覺就算隔住牆,佢點都會一次過控晒廳同房嘅冷氣 呢啲物理問題係咪無得搞
我用開nature remo
初初嗰陣同Google Assistant講叫佢開冷氣都係全屋同我開晒
要喺前面加句Living room, Bedroom 佢先識剩係開指定嗰部
後尾唔知係咪間房換咗個第二代盒仔嘅關係,而家喺房就咁叫佢開冷氣佢識剩係開房嗰部
Thanks 巴打
如果係Apple HomeKit
除左Apple 既HomePod / HomePod mini
有冇其他可以用到 Siri 既smart speaker 推介
盡量2000內
想問下HomeKit個自動化既有人抵達點set 想搞到有人到屋企就開冷氣 但係返到屋企嘅時候佢冇反應
利申裝左sensibo air 同 屋企有個HomePod mini
開曬定位 但唔知做咩就係無反應
IKEA 個智能家居係咪收左皮?
我見無得買閘道器好耐,而家官網連D智能燈泡都見唔到
犯咗國安法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞