Smart Home 智能家居討論區 (5)

287 回覆
14 Like 1 Dislike
半年都無人開新post

主流eco system都係Amazon Alexa, Apple Home Kit, Google Home呢三個

進階啲就Home Assistant

現行主要IoT制式係Zigbee, Metter同埋Thread

btw 本POST不討論任何支那品牌,包括屌米
要討論支那品牌請自行開POST或者去鄉土
Home Assistant
點都要有大陸牌子 ir control 先控制到?
而家越來越少野用 IR control,最多係冷氣,可以用 Sensibo

影音嘢可以用 HDMI CEC 直通
用緊日本牌子IR control
不過唔清楚Home Assistant用唔用到
sensibo 個垃圾 控制唔到我部變頻
已退貨 refund 2次

我仲有風扇 抽濕機 電視
你部冷氣係咪日本牌子?
pan 記 r32
好似係呢個型號

依家home assistant 開心使用中
Router block 9咗個ir 上網
你部機咩 model? 分體定窗口?用唔到可以試吓 home.sensibo.com 𥚃面 change remote type

Sensibo 我用過喺 Panasonic, 大金, 三菱電機,冇問題
睇下nature remo
佢個database接近有齊所有日牌冷氣IR
我部唔係變頻嘅舊機都控制到
只係無得控制個nanoe開關
同間公司email 玩咗40幾封email
佢地主動話唔support 叫退款
兩個型號都係

跟住先轉home assistant
我發現個signal 係 打包send 出
即係溫度up send 出去連埋 cool 定 hot 大風定細風 一齊send
部部分體機 remote signal 都係咁
SwitchBot?
好先進, 但sensibo 唔識用
都係大陸嘢
LM
最近睇電子鎖,除咗aqara有冇其他brand既電子鎖有得加入Apple HomeKit?
好多牌子都未見過喎,係咪冇貨?
問題外國唔興香港嗰種大舊一件過的鎖

好多時係完全分開上鎖下把手部分,外國的電子鎖多數係得上面個鎖

所以基本上都係得大陸野㨂
Qrio, 日本嘢

不過無Home Kit support
用緊yale Luna pro+
加到
小米中樞網關+音箱, 做唔做到語音開LG C2電視+自動播放youtube ?
都話唔討論支那品牌

你要做到以上嘅嘢只需要一部HomePod(LG C2好似係內置咗HomeKit)
然後自己喺iPhone/iPad度set shortcuts再用Siri叫返出嚟

唔係用Apple嘅就可以買個support Google Assistant/Alexa嘅IR remote hub
要smarthome , 冷氣都係搵部有wifi 嘅穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞