拉麵/沾麵愛好者集中討論區 (19)

363 回覆
13 Like 6 Dislike
真 又話過江龍
https://news.yahoo.co.jp/articles/0373dea8d5a81d4195a24d5439bf42ea41159259

二郎系ラーメンのインスパイアの名店として知られる「ラーメン富士丸」の店主・吉田実義さんが亡くなったと、2023年10月12日に店の公式X(旧ツイッター)で発表された。56歳だった。

R.I.P.
前幾日去大角咀神虎食個限定雞白湯覺得都幾流下,但fb d 千字文又都讚得幾勁下。。。有無巴打feel the same?
佢賣點係熟成醬油 唔係雞白湯
如果係expect好似 座銀/彩 果種雞白湯而去既話一定會失望
利申 覺得好食 但係太貴唔值
有冇巴打試過太子新開嗰間野見?
想問問旺角 僕之拉麵 推唔推薦?
因為一個星期先得一日自由搵野食,怕浪費左個胃容量
D foodie 吹奏話好食過座銀
其實醬油雞湯 同 雞白湯
就咁比較係唔係公平

再者佢哋日本同一集團
隻雞湯可能都係共用
加既油少少唔同就講到天花龍鳳
大推
旺角拉麵必食
食荃灣麵屋褔由入鋪到走人都聞到一股隱約嘅廁所味係咪基本盤?
幾sure唔係荀臭
石門都開咗間新拉麵
有冇巴打試過 想過兩日去試吓
大伏
有無ching買左TRY日本美味拉麵名店大賞特選 2023~2024
上星期去左道
真心幾好食
可惜無炸雞
同老細講下啦
由最初冇乜人去到宜家長期要排隊,見證住佢進步+肯聽客人意見
再講道真係閒日都有排等
佢好就好在次次都會問有咩要改善 唔理佢真係有無改 但起碼肯聽個客意見
而家閒日都要排啦
六點頭去到排半個鐘
入到去坐低又差唔多半個鐘先有得食
買咗
有無屯門巴打講下附近間浪麵如何?
見5500免稅 搭單買左本拉麵Walker 冇買到Try

要入手埋嗎?

Walker 一蘭有一大版全頁介紹

其實一蘭係唔係智商稅
定其實係日本當地係正正常常連鎖
神虎大角咀個牛舌好得wo...轉左面底?
日本空運
好過之前個面勁多, 咁係咪兩間分店同全部面都轉用呢隻?
佢應該係麵種跟限定湯底搭配,非常駐
唔sure 灣仔個限定係咪呢隻
try就成個首都圈
同埋try嘅新店ranking幾有參考性
今年新店top嗰堆都試晒 總合top係as expected
係驚訝手打ち 蓮竟然冇上榜

walker就要跟縣買
實體本walker會有好多coupon

一蘭

正常連鎖店囉
不過我個人麻麻純粹豚骨拉麵
所以唔覺得佢好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞