等我講下3大地產商而家嘅處境

390 回覆
476 Like 84 Dislike
連登仔:班地產佬呀,當年靠炒樓架渣!
今次你可以上位啦
所以就係好多野都死死地
除左住屋之外
商廈本身都死左好多
然後商場又好多死場
基本上
收皮啦公屋仔自己買唔起樓就睇淡香港
條友引戰chok上熱門,你話佢假膠,咁樣哂自己時間,又唔似。
似想搞起個名,準備開patreon吸金,佢識開lihkg仔最鍾意的topic,支爆港爆樓爆
廢淡基本上成個社會1/3以上都係,而lihkg就正正係呢1/3人的聚腳點,邊撚得咁多
笑到仆街公屋連登仔指點江山
佢淨係計手上面嗰啲Nvidia都2000幾萬港紙

仲公屋仔?
三大佢地起D mass market 盤 賣15k feet 大把人買啦
同埋佢地個名叫地產商 實質係N咁多樣野
巴士停車場隧道上網電話物管能源超市一田物流運輸
幾廿年關係同銀行friend 過打band
係 處境無以前咁好 但仲可以燒好耐囉
波叔個仔都係地產wor
咁華懋呢
連登仔:佢地可以靠炒賣做到四大家族,我肥屍一樣得!
想還想但做唔做到係個問題
紅色資金一早想咁做,做唔到姐
以間淨係收租都夠食
新地要九巴係攞佢啲廠地咋嘛
香港地產商係穩陣過大陸嗰啲好多嘅
佢哋揸住好多民生一定要用嘅嘢
好難有得輸清光
508億 利息都1億一年, 死鳩硬
仲要起完10年+
仲要唔會有人租,除非平租
走下坡係事實 又唔係話佢地會收皮

Debt to equity ratio 長期高 係因為港樓gogogo左廿年 地產商同銀行對 地產既profitability同cash flow有信心姐

當香港大環境變差 移民影響residential需求 商廈空置率高 最直接影響係地產商還息既能力,你可以argue LTV ratio低 同埋班地產商大把錢,但憑HKMA最近對銀行concentration既行動,呢個講法絕對有根有據,除非HKMA都係公屋連登仔啦

短期黎計 高息環境 剛需減少 地產商走貨 樓市好難有咩刺激

長期黎計 地產商如果格硬以減少供應黎控制樓市 其實都七傷拳黎 不過香港人炒樓贏足廿年 實有啲蠢人demand幫手 頂一頂既
當年就唔得,今時唔同往日
數學神童
仲有香港房屋署,而家7月中都仲唔講居屋2023發售詳情,擺明停售居屋,公屋撚又贏
上面都有人講,新世界背後有周大福,起碼家族唔會有事
睇到自己幾撚窮
睇少D HBface啦
商場寫字樓呢D都係甜品
只係想開鋪果D人多左選擇
唔影響業主, 放係度租唔出無所謂
根本樓就係有剛需
你唔買都要租來住啦
好唔好景果陣你地都話睇淡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞