等我講下3大地產商而家嘅處境

390 回覆
476 Like 84 Dislike
1. 恆基
應該係最大鑊, 大量不合時宜死貨, 唔知點清貨, 槓桿好高
富二代出名懶懶行, 之前話佢晏晝先返工, 咁大個頭痛問題我估佢會選擇扮鴕鳥, 老豆太大年紀想幫都幫唔到

2. SHK
地產名牌, 名牌效應, 唯一有能力走大貨嘅就係佢, 亦都因為咁佢對香港未來有不切實際幻想, 今年仲走去投標兩個商業地, 冇乜 diversification, 香港玩完佢都玩完

3. 長實
已經好有戒心咁做 diversification, 但係都係衰貪平撈底, (2022 : 長實一年狂斥204億買地全部低估值趙國雄曾指港投資回報穩陣) 而家清清楚楚香港形勢, 之後我諗要佢買地睬你都傻
歡迎補充
NWD 呢
短期內最大鑊似係哩檔
佢哋比緊高息貸款㗎,梗係想快啲資金回本
唔係好熟, 講多啲
有幾百億身家代表可以繼續輸?
唔識止血?
負債纍纍

除左高息construction loan
好多用commercial building同銀行做既loan有covenants
商廈空置率上升加租金下跌分分鐘令好多loans唔過covenants
銀行評估完要減低風險既話
發展商又要拿舊錢出尼還少d
所以二手市場唔好臨住
俾發展商走晒先
冇新世界?
中環新海濱三號商業地王,早前由恒地(00012)以508億元奪得,地價打破全港賣地史的紀錄。發展局發言人當時說,恒地無論在地價或設計組別中得分均是最高,取得總分100分。值得留意的是,只有兩份標書(包括中標的恒地)在價格建議和非價格建議兩方面均符合政府要求,而發展局今日(8日)以不記名方式公布該份標書資料。該標書總評分為84.86分,出價為371.09億元。換言之,恒地的出價較另一標書的投標金額,高出136.91億元,即約37%

地政總署公布,中環美利道商業用地以232.8億元批出予耀基發展有限公司(母公司:恒基兆業地產有限公司),折合每呎地價為5萬元,略高於估值上限,成全港最貴地王。恒基兆業地產副主席李家誠表示,會將項目打造成繼中環國際金融中心後,又一標誌性的商廈,預計項目約於2022年建成,總投資額逾260億港元。

上述地皮原為多層公眾停車場,早於1973年落成啟用,5月1日終止營運,地盤面積約3.1萬平方呎,最低及最高可建樓面面積分別為279,003及465,005平方呎,料可建40多層高的甲級商廈。市場早前對地皮的估值介乎139.5億至223億元,今次成交價略高於估值上限。
NWD 富三代玩浪漫主義, 佢唔係好睇盤數
根本呢三間都唔驚 又有現金流業務 最危係新世界

恒地「水喉」相當充裕。集團有560.07億元股東貸款,由大股東李兆基家族所借出,為無抵押、附息及無固定還款期,用作集團償還於截至2021年12月底止前年度內,收購土地所產生之銀行借款

原文網址: 超平息年代急逆轉 港四大家族「抗息魔」 長實淨現金成贏家 | 香港01 https://www.hk01.com/article/916719?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
加息係一個大問題,但係冇大陸人嚟買係更大嘅問題

人民幣又係咁跌,佢哋買樓又貴咗,利息嘅話上面就不嬲都唔平,對佢哋嚟講冇咁大影響

本地地產商叫做根基雄厚,淨係恆基每年都有80億租金收入,頂吓囉

恆基個大債主就係四叔,佢自己私人泵咗一大舊錢俾恆基,收 hibor,佢自己私人嚟講就不知幾和美
659 呢一隻金蛋都賣埋,就知道佢環境有幾咁嚴峻
恆基冇資金回籠
幾多年前又唔講
第四大呢?
長實:百佳豐澤屈臣氏(仲未執得住)
新地:KMB(港鐵獨大越做越縮)
恆基:煤氣(開放式好多都冇用)
所以恆地富二代可以扮鴕鳥
起埋就七萬蚊成本一尺,當年就係因為有好多內房落嚟搶地,搶都地產商都血本無歸

只要內地人唔好落嚟搞亂我哋嘅市場,其實香港人可以生活得更好
點解無九倉/會德豐, 我最有興趣係佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞