[支持龍哥新作『虎甲人』降世]港漫綜合討論 27

1001 回覆
9 Like 13 Dislike
容後再表
會唔會係韓賓
賓少咪最大頭果個
不過賓少都好應該要擔正啦
國際大撈家變到女人賓
其實佢夠氣魄寫死第1代係好型
當年真係好好睇

但係佢冇諗過之後第2代大約係點寫
寫到好亂
寫一陣2代,又要出下舊人加番銷量
寫個奸角好勁,但過期又俾人一下攪店
我到而家都唔記得2代時東英五虎有邊幾個
福田一戰真係有今生冇來世, 拎嚟做大結局先係perfect, 好過陳浩南對立花
後期五虎都係拎嚟湊數
爽哥以為好勁,到出咗真樣就又突然寫柒佢
呢啲故事真係正
連天子都要印珍藏版
印象中無咩漫畫(包括日漫) 會死主要角色死成咁
牛佬真係超有guts. 有咁氣愧以為會咁勁建立好第二代,結果都係如傳統有第二代漫畫一樣失敗
起頭黎講刀劍笑二代都起得好,但難敵銷量都係出番橫刀
佢其實有留點伏筆既

但係有唔少問題係
1)佢自己都已經不年輕,佢已經代入唔番年輕人心態
(佢自己寫寫下話新一代唔得......池中無魚蝦自大)

2)因為銷量而出番舊人,破壞新時代平衡
(突然打打下,搵南神暗暗出手)

3)伏筆出黎既野好普通(情節之內,意料之內)
(講大飛有事番唔到香港,原因只係普通野)
(強勁既反派爽哥,因為對眼神而輸)

4)冇咗故事主幹軸心
(第1代講明係南哥既成長故事,圍繞敵對幫派,eg:東英,分部......咁寫既點點滴滴
第2代我真係唔知主線係講乜......

5)強行復活/復出/新出角色
立花正仁冇死
奔雷虎有個仔-雷霆
出番個前幾百期既角色-蟹仔

暫時諗到咁多......
等其他巴打補充......
如果當年佢肯死埋陳浩南同大飛仲好
起碼唔會下下都要南神救場
不過靚仔國叫停左牛佬,本身係8個死哂
其實有問題還有問題
我覺得都好睇過哂宜家d書可能有情意結
我估大飛係因為諗唔到個合理原因令佢唔返香港,其實話佢再出家做和尚都得。

而最大問題係陳浩南復出,佢一直從旁協助第二代就已經好好,有陳浩南就一定搶戲,而且舊時古惑仔都唔一定陳浩南做焦點,打烏鴉時係太子同大頭仔,選屯門揸fit 人都係大天二做焦點。

如果第二代做返單元主角,南哥最多俾啲建議,咁都可以寫起第二代
消費舊人情意結姐一本新書行呢d狗屎劇情一早腰斬埋
福田之後寫得最好既我覺得係神人黑同九尾狐果篇
本身牛佬係打算整死埋大飛同陳浩南 不過公司其他人都勸佢唔好 第二代寫唔掂就出返舊人
早期香討沙漠兄編既油麻地篇本來咪二代擔正
跌書跌到牛撚要改到南神出黎橫掃
沙漠兄都睇到灰埋
原定大飛都會死,係助理集體叫停
原定係全死
相忘於江湖?唔係掛!悶到仆街,見到九尾狐就唔開胃我覺得絕世風光篇好睇
個陣睇生死可相隨預告真係high到精都漏埋出黎
牛撚仲要話一個都冇得留底
問你地一個問題
不能看資料
請正確講出第2代江湖5名東英5虎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞