[支持龍哥新作『虎甲人』降世]港漫綜合討論 27

1001 回覆
9 Like 13 Dislike
天子一真心佳作來 可惜慾記只記得神兵 龍記
天子版權已賣,所以東尼黃先因為咁樣,草草完結皇朝君臨,因為諗縮數唔想幫人做勢,要創新ip ,所以搞543同英雄十八
4都同6都唔差的
4係無嗱嗱出番朝陽白卡啲有啲odd
6就去到拖雷篇到都好好睇啲character development 係有心寫當年睇重八撚韓林兒好正
香港讀者真係
咁人地台灣賣 係咁
我有樣嘢唔明點解Facebook群組港漫啲讀者咁鍾意放大一兩格去捉人哋畫得夠唔夠好
我覺得好撚癲
龍戈兒
唔知有冇人upload
我都唔明啲人買完書 即期scan晒成期擺上Facebook免費分享
個人覺得六其實寫得非常好
係咁多本系列中最好

最有人性刻劃(不是正派全正義或反派全邪惡)
夠膽色棄用之前用咗咁多系列既天劍/雷刀(老實講睇咗5個系列/幾百集有點厭)

由0開始寫過
而且由出場已經寫好最終BOSS

不過中後期要趕完場
唔可以好頭好尾
咪係囉本身都唔係好多頁數 差唔多成本放晒上網咁

立東又係幾時出過的?
好似新野黎?
調轉,買日漫故事版權做港漫。
虎甲人第三期繼續好睇 先鋒號同金蠍60相繼出場

但都有缺點
個兩隻蟹鉗真係搞唔掂
龍少訪問講過可能係50期
或者前後兩個關聯故事加埋100期
好細個時睇老豆啲天下、黑豹列傳
最近翻睇返封神紀、西遊
仲有冇咩佳作係必睇
天子一直畀慾記當臭4, 原因不明

天子一成功原因
係當時佢出番黎無耐,
肯聽人意見,
黃易幫故事開好個頭,
不過中章合作出現問題,
故事急轉直下,
姜太公設定完全唔合格,
好在姬考設定成功先救到
天子8輯成功得1, 4, 6
神兵大部分都係成功, 市場上神兵賺好多
當然我會歸功鍾SIR
當年將所有資源放神兵係無可靠非
但係出黎唔係天子1打好根基, 根本唔會有神兵既出現

唔係2,3 5, HEA 畫到無人睇, 佢都唔會放番資源去搞好4,6
4, 6 個尾重要畀佢因為出新書, 搞到垃圾化
4 玄武門之後, 鍾意就加幾期, 鍾意就CUT
6 就成堆伏線無理過, 即CUT出本垃圾7
係,最鍾意天子六,睇重八心態嘅轉變,睇佢同劉伯溫之間嘅友情,個個人物都好深刻,特別鍾意韓山童都洪大龍
天子6 令我徹底放棄玉記, 一本咁好口碑既書, 雖然延長幾次但都係硬CUT
商業上無可能CUT 6 出7
最on9 角色

我想要重甲戰隊b fighter 果種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞