[支持龍哥新作『虎甲人』降世]港漫綜合討論 27

1001 回覆
9 Like 13 Dislike
如果賣得先得人驚啦 啲美術風格唔係睇慣都會覺得肉酸
寫小說?
佢而家續寫火武都大獲啦

1)你講既美術風格問題
2)佢火武後期寫到我都唔知睇緊乜
一完咗幾百期既18區隻秋挑戰,隻秋王同暴力王金剛後,睇咗幾期的士佬赤柱同盟做奸角
我都頂唔順CUT書冇睇

3)事件同人物有錯位,火紅年代有事或人係對唔番火武都算啦
之後係連自己既火武都有時同前邊期數對唔番
4)而家又要上網再運咁複雜點買
說好了的《大拳 MADE IN CHINA》呢?
龍少十年磨一劍 , 好心急想睇祖國大鐵人打柒蘿蔔頭(ロボット)

《大拳M.I.C》是邱福龍入行多年,首本講述由中國製造的機械人漫畫,計劃今年年尾面世,並進軍內地市場。故此龍哥展露信心笑容:「感覺會成功,目標正確。」

之前睇左 黃易 小說《龍神》, 剛剛搵到一篇報導解決我《龍神》之名既疑惑

【周顯專欄】說黃易、憶黃易 2017年4月13日

我(周顯)和黃易見過好幾次面。那時,曾志偉想拍一部super hero電影,中文也許可稱為「俠」。我找了邱福龍設計了一個造型,名叫「龍俠」。曾說,龍俠不好聽,當時正值《賭神》上映沒多久,曾說,不如叫《龍神》吧。

曾找了黃易寫劇本,一起開了幾次會,黃易把它寫成他熟悉的玄幻故事,卻不是super hero了。後來戲沒拍成,黃易把這故事寫成了小說,邱福龍則把這造型寫成漫畫,兩者是截然不同的故事。

新聞鏈接:https://www.orangenews.hk/special/11204/【周顯專欄】說黃易、憶黃易.jhtml
唔撚係掛

咁龍少真係預備遲下一人包辦做精裝書

港漫悲哀,d熟手技工只係識勾武俠類
Book-one facebook頭像轉咗做阿狗,唔知係咪之後會出封神紀精裝本
又出
原來已經出過
只可以講港漫只有香港漫畫家先畫到,其他國家漫畫家未必有咁嘅效率同畫功㗎!
咁又唔好咁自大
中國外國嗰啲都好撚勁
不過風格唔同
香港漫畫家勁在香港呢個環境做呢件事
殺道同封神都出過5期合1版合訂本 size同西遊一樣但無咁厚
係咪套大陸劇就出街咋
我屌
果套正嘢
合訂本永世爛尾
係咪重寫
畫無名短篇都好丫…………
無名
以前馬蛇成日提話想畫『再見無名』中篇
想睇
馬sir
想當日天下畫集個尾
都係可以寫落去
當年搵左水斌起左幾期 做起左部分都唔出
大結局好垃圾
搵咗成世人嘅老豆,原來係奸人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞