今日8點見到條街好似幾年前12點咁⋯

627 回覆
912 Like 33 Dislike
今時今日有錢都移民,再唔係都外遊算,窮既冇消費力,食一餐錢夠開成個星期冷氣,然後上連登免費
返曬深圳叫雞?
九唔搭八係你呀。個堆人口基數有幾大呀?而家成條街明顯人流減少。你就講到得班大學生先識出夜街,個班中產都番一至五朝九晚六 除左六日外食完飯就番屋企啦唔通仲同你happy hour直落咩第二日唔撚洗返工咩。
其實都有連帶關係

啲鋪頭見冇人/慳錢請少一更人 就晏啲開早啲收鋪
一般夜晚8-9點就閂哂鋪

啲人見夜晚冇嘢行咪早啲返歸

慢慢就搞到8點開始條街就少人
唔講仲以為宵禁
上水清河邨星期一至四唔出街點偷餐?
星期五放學死返上大陸,星期日晚返
開返關,美元強兌咩外幣都抵,而且仲有個零禮拜就派消費卷,個個都忍手啦,走左嗰班又中產又家庭客,加加埋埋係咁上下
香港人有幾多個真係識煮飯吖~?!咪又係外賣多~!挑~!
剩低窮人好恐怖架,成個消費氣氛冇晒,食一餐都俾人屌智商稅,買件衫又俾人屌得個牌子,買乜都俾人問買左幾錢,係香港除左返工做乜都係錯
變到好似外國咁,窮撚出街食飯係奢侈
去哂旅行姐
大排檔俾食環洗太平地啊
幾個月前去已經話得返室內3,4張枱
要每枱限時一個鐘食
唔係今日嘅事
neway 果d到底執哂未?

9點已經屋企訓緊教了
上面吹到咁大
咪就係疫情後啲人慣咗個生活模式囉
啲人疫情期間已經發現,如果自己有個地方飲酒食飯睇波唱K,再叫啲高質海鮮/餐廳自取,平好多質素高又唔洗受氣
終於有個正常回覆上面班兒登仔怨婦到
跟本大環境令到d人唔想消費

你要明白 幾年前自由痕+d人未走

呢度成個加成效應 係會多好多人

如果你家人或朋友一個個走曬

一班人當你有5 6個

斷左個connection 就已經無左5-6個人出黎

香港閒閒地走左幾十萬人 你乘下就知條數有幾大
軟對抗
香港啲餐廳真係俾狗食
當啲客係狗咁
係屋企是鬼但打個邊爐食個雞煲
都好易整
叫班frd上黎鍾意坐幾耐都得啦
玩咁夜做咩
早啲訓返工做野有效率又精神啲
你地唔自律討要好似依家啲大陸仔咁打機都禁
黨要社會勞動力唔係比你去玩去癲
間接做到宵禁效果
有樓上私竇 , 又唔駛驚長官查牌 , 又可以放心賭
你再望下地鋪bar門口有幾多長官
疫情習慣咗嘅生活方式 放工返屋企已經唔想再出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞