今日8點見到條街好似幾年前12點咁⋯

627 回覆
912 Like 33 Dislike
後生仔又要驚俾人拉
我覺得幾個理由
- 經過三年外賣慣左
- 朋友走晒仲食乜飯
- 呢三年大家都知乜事,咁危險返屋企好過
- 早d抖第朝返工搵多d錢去,第時去搵朋友
- 多左好多新樓,又有會所,有野玩,有gym,什至有餐廳,駛乜出去
怕咩 早餐加到60 lunch加到90
做兩更搵三更錢 仲可以扮慘話晚市死曬
叫業主減租 fatfat
香港消費好貴呀,出街食個飯普普通通都5-6百蚊

人工又唔見漲得咁勁
啲舖頭都習慣咗早收工
仲行條毛咩
一上coco park 一街都係腥港00後
真 選擇留係香港果d 只好去旅行逃避香港
唔益出面零售飲食
因為租貴 物價貴 令出面洗錢好惡洗
作為顧客可以做既就係減少消費

一嚟買左樓既因為加息少左disposal income
二嚟移民的確少左人
三嚟大陸豪客買少少
四嚟個個睇淡香港儲多左錢以謀大計
返工攰到狗
放工只想返屋企
就算唔煮都唔會出去食,會買外賣
加上呢幾年netflix果啲流行
唔需要再出街娛樂
出夜街怕俾人劈呀!

放假,條街咁撚多人,又多大陸人
購物意欲大減
好多野寧願上網買

仲有就係寧願儲多啲錢旁身
第時去邊都得
阿叔師奶落街買支水都嫌貴
唔答啦,張家輝邊間學校咩~你應該問埋班廢老去曬邊
係,特別走得既人都一定係有行動力個批。有行動力既走左,剩低既咪自然散晒囉,約餐飯約成個月都未撚約到,剩係揀間餐廳都揀到傻鳩鳩唔撚make sense,然後冇人應機,沉晒。
周街斬人
疫情慣左早返歸
樓市加息
物價騰貴
冇意慾出街 係屋企攤抖下同fd打下牌好過
成日斬人
周街癲佬差佬又無能
邊個敢出夜街
係出少左街。見條街多差佬既話,食完飯就返屋企。

原來你有鋪癮比差佬查身份證 / 搜袋。
我有兩group 以前都成日會約見面,但而家每group 都差唔多一半人唔響香港,其實剩低嗰一半人就會無乜興致約出嚟,變成左新年聖誕趁佢哋響外國番嚟先會想約出嚟
而家真係少咗好多飯局
有日行過見到有間大家樂5點關門
連晚市都唔做
依家出親街食都係farewell 多
Farewell 哂每個group 無左2-3人
走鬼哂

剩低果d都廢鬼事再出去約食飯

留番d錢去旅行, 短期逃避下香港好過
疫情期間同d fd食飯都係某個既屋企
又無咁拘束又無時間限制
所以就算約fd都少左出去食
物以類聚人以群分,有能力移民嘅人通常都係群一班有能力移民嘅人
所以一成人移民走咗唔會係每個人都有一成fd移民
而會係7~8成"身邊完全冇人移民"同2~3成"身邊好撚多人移民"
奢侈消費/娛樂消費主力就係身邊好撚多人移民嗰2~3成人
走晒就唔會,但平時六七條友出去玩,依家剩兩三個人你都冇心機出啦
所以?
d鋪咁早收
韓國夜晚好撚多人浦 旺到呢
中呀 同friend 夾左 唱k 夾band board game, 有女既上去party食野又食 最重要係自由 想玩幾耐就幾耐 洗好似鋪頭咁食垃圾食物仲要限時咁on9? 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞