今日8點見到條街好似幾年前12點咁⋯

627 回覆
912 Like 33 Dislike
睇鋪頭就知咩料啦
早收=冇生意,人流少
有錢搵就肯定收得晏
要睇下 邊一個年齡群既人係夜市主要消費者
有老有嫩既 通常係晚市第一輪
咁呢D自然都會仲存在啦
再夜D既時間
通常係年青人為主
一係 學生~30頭 放學放工後Gathering
呢批有唔少人移民
如果1個group少左1~2個活躍分子 自然搞活動都會少左
唔用移民做例子
即使係2019年前 如果1個30歲頭既group
活躍份子突然 要照顧細路 個個group 成個模式都好易有轉變啦

跟住係消費力 如果係高消費夜市 通常係後生仔 or 中產
呢批人係最易 最有能力走
唔走 都好易改變消費模式
尤其過去3年 唔去樓上partyroom 都去某某屋企聚 好過係街

如果係大排檔廢老group
通關最大影響 我估係香港飲食零售估唔到 連廢中選擇都會北上即日來回
宜家夜晚10點搭火車(往羅湖方向) 最多既支那遊客
以前10點 唔係打工仔就係玩完準備返屋企 既香港人多
但呢批佢地全部都係「慕名而來」 即係d麥當勞道 太平山頂 呢d 地方
平日消費地方 應該唔受惠於呢批人
咁你幾點返工先
ifc仲有吉舖
八佰伴10pm收
可以話你知唔係

山頂啲舖頭好多晚黑6點半至7點收經收

但係山頂講緊8點都重多人上山,上面係人山人海,

上面有晒圖。
咁夜出街搏俾人斬?
啲人上去睇野,正常都多人
問題係街,真係比以前少左好多人
只係計旺角早上同中午已經同以前冇得比
上面有位巴打講得幾好,零售收皮,放工去食飯飲杯野嘅都少左,餐廳酒吧都收早啲
真係環環扣死晒
地鋪咪繼續唔好減租囉
近年最好睇真係網購屈死地鋪
買件衫唔再洗幫你交租
都唔知幾耐冇係香港洗錢….
啲錢留返去旅行好過
有冇諗過因為疫情個消費模式改變左?

而且依家天氣咁熱邊個同你出街外行

但係本地啲大商場一樣係勁多人

加上依家出面難請人,唔係話你想開就有人肯返工。計返成本如果營業時間短啲唔洗請上下兩更人。

我貼山頂張相係想反映,連本地人唔去嘅地方一樣人山人海

證明香港旅遊業係汪返好多。更唔好講有本地人去個啲。

如果講夜晚人流,依個就係疫情影響左習慣。

唔單單係香港,大坂啲舖頭一樣早左關。啲居酒屋對比疫情之前早關門。
你話旺咪旺囉
拗黎做咩
就算多人,生意冇多到,反宜仲差左
人多有鬼用咩
商場平日多個屁咩
以前就真係日日多人喇
以前咪一樣咁熱,成條街平日都係超級多人
乜你個人咁極端
我唔會鍾意
但係唔會為咗咁樣 索性街都唔出囉
你都幾撚戇鳩 啲邏輯有問題
我有講過鍾意咩
班公屋Losers係咁
敏感日子真係有人約都唔敢出街
大把人一條街被查3次身份證
咁你邊有收入
女既自己出夜街又唔敢坐的士
一陣比dc狗車左上地盤玩一輪真係渣都冇
不如索性留響屋企安全d

有dd錢都出左埠玩啦
唔係日本韓國 就台灣
毒撚移民
毒撚好多野想添,又想拍拖,又想多朋友
海運 又一城都好多吉
黎緊啟德仲三座商場
減鋪租未
終於有嘢拍得住歐洲
兩餸飯日日條隊排長龍就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞