今日8點見到條街好似幾年前12點咁⋯

627 回覆
912 Like 33 Dislike
去台灣食日本野真心抵屌, 上次食間燒肉埋單又係每人400幾蚊, 食完直情係覺得物超所值, 好耐無食飯有呢個feel
感覺響香港食同樣水準起碼過千先得.
學上面講真係食少幾餐垃圾買機票好撚過
移民果班就係平時約人出黎食飯果班
輪班制?
呢幾年為咗表忠搞到法治蕩然無存,大家都有眼睇。
咁香港自然唔會再食到外資條水,金融貿易呢啲大錢唔再關香港事。
冇咗呢啲大錢,serve佢地嘅專業服務自然會隨之萎縮。
結果得返零售保險呢類賺大陸easy money嘅路行。
多得翠翠玩足三年,而家大陸經濟食晒屎,仲邊有easy money俾你賺。

話時話,香港未來肯定會跟大陸咁越黎越多限制。
到時大陸佬連透過香港走資都做唔到,香港就會冇晒價值。
以前係旺角做野做到夜晚兩點幾
係條街度行都仲要讓人
琴晚同朋友銅鑼灣食飯飲野,餐廳九點已經Last Order,十點已經開始執野,十點半走成條街大部份商場同鋪頭已經收哂,街都係仲有人行,但都係等車為主,個感覺真係同幾年前好大分別。
到底發生過什麼事
最神奇係買餸街市阿姐都話好靜
第二點笑咗 香港翻工嘅點六點幾食到飯
疫情收早咗之後就算啲措施復常,人手同錢復常唔到咪咁
樓下間7仔一直都係開24,而家變左收11點
都證明左夜晚冇生意到一個點
Ching係移咗民未
印狗
不如話根本係唔識經營 依家啲大陸團得人頭多 擾民得嚟又冇消費力 即日來回一晚酒店錢都冇得你賺 吹奏幾多人落嚟根本係笑話嚟 政府真係有腦就應該針對啲高消費力嘅大陸人 唔係晒時間照顧呢啲19團
生活模式轉變, 酒樓 8點開始地埋單
場商都早收
講真,派錢根本冇撚用。
香港地會持續出街消費嗰班人,大部分都係搵幾萬蚊供緊樓嘅打工仔。
呢幾年經濟咁樣,物價加得快過人工,銀行又加息,退稅由三萬變六千。
實際purchasing power一年起碼少咗十萬。
派得一萬幾千消費卷俾你,根本冇撚用。
呢個又唔關事
Baleno本身都冇人買架啦
去返U記Zara而家收9-10點都仲有人啦
我有2班fd圍內走左1,2個核心攪手

就真係冇再約過
3000蚊買餸搭車一個月都無撚晒
仲當自己皇恩浩蕩真係多撚謝.
之前會出街玩個班, 都差唔多30-40歲. 如果唔移民, 30歲的都買樓結婚生仔, 個個都唔夠時間同錢用, 重出乜春街. 40歲個啲都老啦, 邊有精力玩到12點, 反而覺得現在7-8點食完飯, 傾到9點幾就返屋企啱啱好
派幾多都係燒緊政府啲錢 到時話有幾多增長多咗就有得吹奏自己功勞 事實上冇幾多人因為有消費卷而增加消費意欲去spend埋自己啲錢 大部分都只係用消費卷取代本來嘅spending 慳到嘅都係收埋
香港人值得擁有
岩岩先大阪返
心斎橋 梅田果邊好撚多人wor
人地就真係復甦
就算朝早夜晚都多人過cwb Mk
果邊消費氣氛活躍好撚多
多嘢食又多嘢買
真正有錢嗰班從來都唔受經濟影響,佢地唔會因為經濟差就唔食飯唔買野。
開返關之後,有幾可去高級餐廳唔係一半人講普通話?
呢班人根本唔使你搞咁多野去特登照顧佢地,佢地去到邊都會fing錢㗎啦,只要佢個人黎得到就會使錢。

問題在於以前大陸個經濟泡沫大到連阿豬阿狗都發埋達,先咁多easy money湧落黎香港。
而家大陸經濟咁樣,呢班阿豬阿狗打回原型,結果又變返大多數窮撚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞