今日8點見到條街好似幾年前12點咁⋯

627 回覆
912 Like 33 Dislike
習慣左早返屋企的好

其實不夜城在成個世界來計本來就係稀有存在, 係唔正常
又唔好咩都懶曬移民一堆fd走左兩三個就唔約出嚟咩
主因係政府呢三年改變左大家既習慣,疫情前好多人都唔想約fd上屋企,因為上黎前後都要執屋,政府六點十點禁堂食逼左人習慣上屋企聚會,試過原來都幾爽就返唔到轉頭
以前諾士佛台啲樓上吧好多時都要book枱先有位,而家靜到拍烏蠅 真係唔知啲人去晒邊
連登公屋仔點會明?
野食又貴,又多斬人,飲酒夜訓又傷身
其實代表佢地在屋企無地位. 同啲老野在樓下商場坐到11,12點都唔肯返屋企一樣. 只係啲老野連搭車出去都懶
邊有心情消費,香港已經冇穩定嘅工作

幾穩定嘅工作可能下個月就話要輸入外勞

依家有錢一定儲住先

除咗生活必須嘅物品,其他嘢都唔會買

國安法都仲可以乖乖地唔出聲

輸入外勞真係地圖炮

真係唔敢消費唔敢買樓
窮呀
暴動同疫情改變外出模式。
暴動果期直頭除左返工放工外都唔敢留係街,驚縱火搶略傷人。
happy hong
怕左南亞人
好多新樓(公居私)都係在新界落成, 好多人由在九龍租樓住已經搬哂去新界. 自然唔想留在市區留太耐.

以前旺角食埋個糖水坐幾個站返屋企都未夠11點, 現在要用成粒鐘返去, 比著係你都想早啲返屋企啦

睇下隻黃鴨, 由尖咀搬去金鐘, 隔個海個人流已經差天共地.
東京有返夜生活,夜晚八九點唔會變死城,但香港而家夜晚九點黨鐵站無乜人

人口減少,特別係肯消費果班無咗就無咗
屌你放工都攰到仆街
暴你老味
唔好話夜晚,連日頭有時都靜英英
身邊移民嘅移民
有啲仲未走但都plan哂幾時走
仲有大家一係買咗樓或者租樓又好
都有哂自己地方
呢幾年大家都係keep住去唔同frd屋企玩/打牌/食飯
根本少左好多機會係條街度
已經變成一種習慣
有錢個個留返去旅行好過啦
為咗唔想俾人查嗰兩分鐘身份證 索性街都唔出
咁你啲朋友都真係幾唔鍾意俾人查身份證
多錯別字果然係Nancy特質
交咗嘅租你開唔開都係sunk cost架啦
真啊
個個屋企一早齊哂裝備
要玩乜都有
咁點樣鼓勵消費
坐幾耐都得
幾多餐廳見你食完,就開始搞小動作趕你走
你就work life balance收6點陪屋企人
做服務業就要做到12點服侍你? 人地唔可以work life balance?

絕對支持零售行業收9點,等員工有返私人時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞