今日8點見到條街好似幾年前12點咁⋯

627 回覆
912 Like 33 Dislike
屌 真心去轉日本都唔留港消費啦
唔想交咁多智商稅姐
90後未生仔果堆先多人租竇
叫做做左十年八年野搵到少少錢
同幾個朋友每月夾一兩千
乜party都上去搞
除時慳過出街又開心
早幾年已經玩過

娛樂野 完全超越香港n倍
有冇link俾我學下
on9
黃過黃金呀

身邊大把勇武都去深圳玩
有時睇完場戲出黎係無乜野食
間間鋪都早收,誇到9點就收,11點收已經叫遲
而家又咁熱,商場又收10點,邊度有地方去,個個食完咪返屋企囉
去得山頂嘅,窮撚極都有限,本身中囯香港嘅消費都唔平,只不過你話睇民情嘅話,就一定係響老百姓經常出沒起居生活嘅區域作實,類比有如你去到北韓嘅平壤,一定係歌舞昇平,靚靚仔仔啦
少人出街同早閂舖惡性循環?
你移民走咗一兩個重要朋友,已經少約咗出嚟好多啦
我覺得其中一個原因係後生果班唔係走晒就俾人拉晒,20-30歲係狂出街嘅年齡,無咗依班人係爭d。跟住好多人過咗某個年齡有埋細路(0-10歲)就要趕住返屋企湊路教功課根本唔會出夜街

好多武肺前收開一兩點既
而家12點前已經收檔
得返m 記24
民生區商場仲還好嘅
雖然零售舖都早咗收
其實疫情幾年好多人都轉左WFH, 就算復常都係一個星期返一次半次office, 再唔係一個月係咁易返半日office, 有咩要買可能lunch 出去買鬼哂, 放工就已經煮好半餐飯

如果你放工已經係屋企, 你估有frd 叫你出尖咀, 你想唔想so 佢?
真,幾個fd夾份租工廈做私竇唔好?
出街娛樂根本唔平,連食飯都要一個半鐘交枱真係完全可免則免
師兄你係法國?
d朋友走在,朋友圈細左又真係會約少左出街,而且我一朋友個走唔只影響我朋友圈,亦會影響埋佢其他朋友圈。尤其係走左最活躍果幾個就最大影響。

經常約出街都係通常一group, 以前都會久唔久約下行山,食飯,甚至每年組團去下旅行,人走左就少左好多呢啲聚會。

當然亦有好多其他大環境因素。少左以前果種情懷。
無錯,喺香港娛樂根本嘥錢,
有錢有假幾個月飛一次唔好咩
好懷疫情前勁平機票週末去日本嘅時光
如果你岩咁啲中年去曬邊
因為班廢老去曬大x樂大x活
ccptoy會話你嫁
我錯,錯在我搞錯左大學生呢樣野
如果係現屆的確唔係多,不過自己由grad前到grad後前前後後9 10年都成日約出來reu, 同中學果班都係咁,身份上成日都仲以為自己係大學生,但可能喺人眼中已經係阿叔
夜 d 隨時斬人
D 狗亂攪人尤其年輕人
年輕人自己都夾份租私竇
儲錢離港走難同旅行先消費
多人已離港
巴士亂 cut 車
D 舖太早收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞