放左幾百萬係ib有d驚

294 回覆
19 Like 206 Dislike
匯豐換美元再加買賣手續費都唔見左一大舊
所以就算喺香港開戶都受SIPC US500k 保障?
咁咪即係唔受SIPC直接保障
50萬唔係存款保障咩

證券行執粒,正常黎講個客係拿得返d貨,因為你係存倉係佢度,當然現金就拿唔返。其實係驚證券行自行拿左你d貨去抵押或借出街,平時風平浪靜無人理,當市場波動嘅時候俾人斬倉,就會發現有人違規,證券行就坐監,你就輸曬副身家
幾百萬港紙未必理你,問過香港銀行要100萬美起跳
問3 : 投資者賠償基金的賠償上限是多少?
答:

如果你的損失涉及香港交易所買賣的產品,及/或在上海證券交易所或深圳證券交易所交易及容許透過互聯互通安排下的北向通傳遞買賣指示的證券,在2020年1月1日或之後發生的違責事件,你會獲得的最高賠償會由150,000港元提高至500,000港元(以每名申索人計算);如果你擁有聯名帳戶,每名帳戶持有人的賠償上限是500,000港元。
違責事件係指咩
ib市值仲大過恆生,渣打
你都係放d錢落床下底啦
分擔風險唔洗本
ib balance sheet 仲大過 東亞

東亞爆左咁Q耐都未出事
你唔驚嗎
IB香港黎計
證券有冇SIPC?
現金有冇FDIC?

我知美版係有嘅

佢仲大過好多local bank la

總資產值 $119Bil (9千2百億 港幣)
放款 $39Bil (3千億港幣)

你地存落去比ib 嘅錢, $94Bil (7千4百億港幣)
雷曼直頭係全球最強
9個月就玩完
記得係跟返香港
可以查下
香港都有
無記錯雖然啲錢顯示起IB但實際上佢係存咗起一個隔離戶口到 同佢公司啲錢獨立分開 防佢拎你啲錢亂用
而佢真係唔好彩執柒咗 佢都要盡快將隔離戶口啲錢轉移去另一間無事嘅beoker到 拎唔返/有損失先賠錢

以上方式係證監規定 同美國一樣
分開囉
OK啦,我都係幾球野玩到今日二千零萬,係IB既世界我地係細account,無咩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞