放左幾百萬係ib有d驚

294 回覆
19 Like 206 Dislike
td 咪即係 CS
美金同美股係IB LLC度custody, 已經唔係香港, 佢冇得管
如果你去spic 個FAQ, search for margin , 你會見到保你既係你既Net Position. 已經計咗Margin果部分, 所以你唔Join, 係你損失
所以唔好Over 500K USD咁多
FT 只可以買股票, 債劵收0.48% 手續費
TD要同CS 合併了
你唔過500K咪冇事囉, excess實唔夠分, 間間都係咁, 分分鐘Lloyd's bank of London 都連累埋破產添
所以轉美金 放IB LLC 係最好?
ib llc即係點?

用香港ib要點做
有啲唔明,IBHK好似係獨立法人(搞錯請指正),客戶存喺IBHK裏便嘅錢,應該係IBHK帳目上嘅應付帳啩?

就算IBHK將客戶嘅美金存款轉存入IB LLC,唔一定代表客戶可以直接叫IB LLC還錢,除非IBHK願意配合,由佢指示IB LLC喺香港境外還錢俾客戶。

但係IBHK係香港公司,相信亦有管理層身處香港(佢哋金鐘有office),萬一香港將來作出任何外匯管制(再強調只係假設,暫時唔覺港共、支共夠膽去到咁癲),IBHK未必敢配合客戶叫IB LLC喺境外還錢啩?
國際版無合
啲美金/equities Custodied at IB LLC, 算唔算係美國國內?
同埋FDIC淨係cover現金唔保equities?
IBHK 係Introductory Broker, 股票係你既名, IBHK最多撤出香港都唔敢管制在美資產, 到時可能係美國管制香港在美資產, 美國係對私有產權好著重既國家, 你打官司一定攞得番你D資產, 你也可以射D貨去FT。
買到既野係最廣。
其實一間公司真係好易
一年大把大公司破產啦
分批合緊
TD會完全消失
幾百萬 放入匯豐好過
見到有人話分開50萬一間劵商,spic 可能會有少少幫助嘅,雖然好少會用到spic。

要用盡香港存款保證,假設你開3間劵商,各50萬。如果咁岩3間券商都係放同一間銀行。背後等如放咗150萬係同一間銀行。間銀行爆,你一樣 cap 咗係 50萬。存款保障係保銀行D錢,唔係保劵商D錢,或者咁講,劵商跟本就無錢係佢手架,突破到盲腸未呀?

你要睇埋間3間劵商係咪3間唔同銀行,先如你所願做到分籃放嘅效果。
香港銀行存款保障、香港券商保障係兩個不同計劃,各自保五十萬。唔好攪埋一齊講
如果券商用果間銀行出事,攞唔番錢,無法履行責任,俾唔番錢客戶,我估應該係由券商保障計劃賠番錢
用啲錢買埋ibkr定定驚先
lB好似唔係真正 off shore

你自己睇路吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞