泰坦號深海內爆後殘骸打撈上水

384 回覆
77 Like 10 Dislike
殘骸入面可能好多肉醬
部iPhone 有冇機會搵到殘骸backup
Explode (向外)爆炸
Implode相反方向個中文翻譯就hang機
報導話隻船隻窗只係保證去到 1300m ,睇幅圖船頭隻窗塊透明膠冇咗,唔通係隻窗畀水壓到飛甩咗?
內塌會唔會好啲
佢哋唔興掉糉落去
所以畀魚食曬啦
屌 我要講幾多次你先明?
地球係平 地球係平 地球係球體嘅機會係零
冇咗plode 個下爆炸力
carbon fibre reinforced polymer 係brittle(可以理解為易碎) 同唔elastic(唔似金屬會變形)
所以內爆時會碎會裂開,有裂口比水入,同埋可能碎片四射向內插

你可以理解做好硬嘅嘅熱固性塑膠
你屈佢唔變形,一大力過頭就裂,斷口明顯同冇變形冇拉扯
其實係大定都慣咗爆一定係荷里活火光爆破果隻爆炸
實情上explosion 係可以冇火光,有爆冇炸
覺個例,其實爆汽球都係explosion
放左隻豬入去
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/沸点

液體的沸點取決於環境氣壓。當液體處於壓力低於一個大氣壓的環境時,沸點較低;反之液體處於高於一個大氣壓的環境時,沸點較高。舉例來説,水在海拔高度為0的地方時的沸點為100 °C(212 °F),在海拔高度為1,905公尺(6,250英尺)的地方則為93.4 °C(200.1 °F)[3] 定壓下,不同的液體會在不同的溫度下沸騰。
同佢哋最憎嘅女權 cancel文化一樣。比著佢哋係主流一樣會因為啲雞毛蒜皮嘅事亂咁cancel
有魚都化哂啦
太陽表面都係大概六千度啫 咁大水壓壓爆嗰下有咁高溫度好正常
應該變咗超臨界流體
好撚小學雞嘅反駁
呢個重要壓力細好多 遠唔及深海內爆
仲有扭計色
真係唔知好彩定唔好彩
肉醬都唔算直頭溶左入海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞