泰坦號深海內爆後殘骸打撈上水

384 回覆
77 Like 10 Dislike
呢嚿嘢有啲特別 佢個頭係一個壓力煲蓋 個身先係頂唔住

平時嗰啲好似個汽水罐咁被壓扁

呢個你 幻想 鏈爆 一個硬膠樽
答對咩?
動物權益撚呢
我估始終個海好大,佢哋一係用聲納一係放小型潛水艇落去。如果係用「睇」方式去搵,就算潛艇裝咗好勁嘅燈,可以照到嘅範圍都有限,每次可以搵嘅地方都好細。即係我當你係維園跌咗個電話,但天又黑又冇燈,我用電筒照只能一個鐘搜索一個足球場的地方,咁成個維園咁大,分分鐘搵幾日呢。 因此未必一兩日就搵到。(因出事之後再派船去救,其實都已經得返2、3日的空氣)同埋搵船同搵碎片的方式都有可能唔同?
至於話軍事sensor聽到爆炸聲,我睇報導話唔係有人會24小時即時聽住。而係出事之後,佢哋搵返當時大約出事的時間的聲帶去聽返。不過內爆唔同爆炸,可能細聲到聽唔出同雜音有咩分別。
On9 人地用「手制」係控制非CRITICAL既系統,例如潛望鏡/部分炮台等等,而唔係控制架船/艇既移動,其次係就算美軍用「手制」都一定係有線而非無線

咁邊個on9呀而家
聽講有殘駭
唔知係5個同步一齊爆定係會有一兩個delay幾分鐘先爆?
唔排除其他潛水艇都係有問題
發現時已經見到佢損毀嚴重
當時的確有人話要打撈
但除咗極重工程極浩大之外仲可能未打撈一半上嚟已經隨時碎晒
如果你睇維基講佢每日被海水侵蝕
應該得返10幾年壽命
真,尋晚睇到人哋專業嗰啲sub 同呢架19 titan 個分別真係天同地

去Disney 睇吓return to titanic
人哋那架只可以坐到兩個人

睇完我知個ceo絕對抵撚死,仲要害死其他人
吊起d圖好似唔見用碳纖做果個內膽
反而外層coating金屬都吊到幾塊上黎,艙蓋直頭冇變過形
好清醒
好型
好woke
有都比啲魚食哂
忍唔住串佢
高壓
你老母個閪係咪臭得濟
生左你時個腦缺氧
個工程師切腹未
最後係船頭搵到殘骸MA
其實模擬係用4000m深既水壓 殘骸咁完整可能未到咁深都頂唔住 可能千幾米就噴哂水咁但又浮唔返上黎呢
上YouTube 睇過個ex uss submarine captain講
佢個ceo張兩種唔同life cycle 既野
合埋一齊eg titanium & carbon fiber
佢地個膨脹收縮率又唔一樣
潛兩三次冇事係好彩
到第4,5次果d物料過左佢既臨界點
就收皮了

一般submersible / submarine 都唔會咁design

之前落過去既記者/參加姐
衣加一定覺得好撚好彩
點解果時咁夠膽同個ceo ‘short’
雷霆宙域?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞