泰國旅遊討論區(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
如果未去過我覺得可以留返空白唔好編住 一黎如果屋企人攰得滯可以拎黎休息 二黎有咩地方想去多次一日睇唔晒可以返兜
建議day 3 夜晚食下飯hea下按下腳就算
因為日頭都去左兩個市集 天氣咁熱都驚攰
JJ market 可以連埋icon Siam

Day 2 可以去JODD FAIRS DanNeramit
Siam過去都好方便 BTS直達

Day 4 全日的話
會唔會考慮去北碧嗰邊既動物園?
不過都搭幾耐車 來回差唔多6個鐘

夜晚去下Big C 買下手信或野食
想再去多個夜市就JODD Fair Rama 9

Day 6 日頭食下野 hea下 / Big C就算

如果同行有老人家就建議啲outdoor行程分散啲
如果keep住戶外咁熱都幾辛苦下
認同
同埋曼谷塞車問題真係好嚴重
塞車都浪費晒時間
有時去唔切啲地方 可以留返嗰日去
睇吓先,感謝!
Day3日頭已經Floating Market+JJ market仲加Icon Siam咪行到腳都跛?
上面都有提及過可以按下腳之類
Icon Siam 都係諗住比多個選擇,可以室內hea下食下野咁
黎緊呢個weekend 一個女仔自己去曼谷3日
住四面佛附近
夜晚九/十點安唔安全?諗住行陣夜市可能十點先返酒店
有冇咩其他嘢要注意?🙏
近清邁唐人街即係瓦洛洛市場果邊有一條Chang Moi街
泰國朋友介紹我試入邊有間叫Guay Jub Chang Moi Tat Mai係食胡椒豬肚湯
我覺得好食過曼谷唐人街好出名果間又大碗

唐人街向北面行係一個水果市場
賣啲嘢平到爆
椰青25銖一個你老母香港25蚊都買唔到
紅毛丹40銖一抽食撚到你唔食
山竹30銖有一公斤
龍眼好似25銖一札
跟住榴連見到賣180銖一公斤都好抵
住嗰邊都熱鬧冇咩特別
好正Guay Jub 我都超鍾意!
Bookmarked
動物園麻麻,老人家冇咩輿趣
想問有冇人起清邁玩過ATV(越野車)?
有冇邊間推介?
見kkday/klook得1個鐘同3個鐘揀
1個鐘又好似唔係好夠
3個鐘又會太攰?
唔知有冇2個鐘既揀
十月會去曼谷 去唔去芭堤雅好驚雨季到時乜都做唔到
book 1個鐘兩次得唔得
係布吉玩過清唔知
我覺得個場大先好玩
好似冇得book 2次😂
佢個行程包左搭車來回同埋食晏
應該fix左個時間
我布吉次係day trip野車+騎大象+跳瀑布+激流
但車場細都係鳩揸兜圈所以一個鐘都覺得夠
所以你睇下個場點先同你想像可以好大落差
我十月曼谷+芭堤雅
落住雨玩水上樂園有咩問題
格蘭島水上活動應該都有得玩掛
day 3 其實有啲趕,第一次去jj market真係可以行一日

建議day 3:可以 jj market + 夜晚 jodd fair 2.0,朝早可以考慮去埋victory monument食船面,因為係同一條bts線,順住去

day 4 先去 floating market +Thonburi market,因為係隔離
victory monument 附近有冇野行架?船麵好似好多地方都有,值唔值得專登去?
附近又的確無咩野行
個度既船麵係16baht一碗細細碗個啲,比較特別
純粹係你個日去jj market順路可以去埋
如果唔係其實唔洗特別去
Day 2: Chit Lom + Siam (仲有大半日點 plan 好?)
Day 3: Victory Monument + JJ Market + Jodds Fair
Day 4: Floating Market + Thonburi Market Place (但好似6點就關?食唔到晚餐)
Day 5: Grand Palace + China Town

最新 plan 到咁,點睇?
好似8年前玩過
可以揸成個山頭 真係越野 唔係一個車場嚟
都幾正下

不過太耐喇冇乜參考價值可能
day 2:可以行哂個邊啲商場,夠你地行一日 中間可以加插Massage (強烈建議一定要預時間做)

day 3:記得留意返jodd fair係2.0,因為有兩個,2.0係近jj market

day 4:去到Thonburi應該仲係下午架,因為floating market應該行唔到一日,除非你好晏去

day 5:除左grand palace會唔會去埋鄭王寺個堆?通常一次過去哂
想問下宜家單拖去曼谷會唔會好危險?
會去飲野
11月揀左ibis styles silom
唔知有冇伏?但bts mrt 孖住好方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞