[遊記] [多圖] 澳洲東岸秋季自駕遊記 2023

141 回覆
46 Like 1 Dislike
晚上我地book左The Pantry 間餐廳喺Manly Beach 隔離
本身諗住早少少去未天黑 點知無耐就黑晒乜都無得睇
又係再證明左 去有view既餐廳係應該book lunch既重要性

時間唔係好遲 都唔係話好肚餓 唔係叫左好多野
野食味道唔錯 不過係遊客區又喺正沙灘面前 價錢都唔平

Grilled eggplant A$26
w/ fresh pear, buffalo mozzarella, zucchini flowers, romesco sauce & fresh herbs

Herb crusted rack of Junee lamb A$59
brushed with Dijon mustard and served with roast carrots, leek, parmesan & watercress

Queensland Spanner crab & king prawn spaghettini A$49
w/ chilli, garlic, saffron, pangritata, parmesan & mixed herbs

食完之後兩老就入左Supermarket買野 之後搭船返Circular Quay撞正Vivid Sydney
Vivid Sydney其實就係一個係Sydney City既大型燈光Show,主旨就係想吸引d遊客係Winter Season黎玩

一年一度的「繽紛雪梨燈光音樂節」(Vivid Sydney) 將於 5 月 26 日揭幕,一連 23日的燈光音樂節,匯集當代最富有才華且追求極致的藝術家、思想家、和音樂家們,開啟一段沉浸式的燈光、音樂、美食、創意薈萃的奇妙探索之旅。

十鳩幾年前Vivid Sydney個規模好細,到而家已經變左超大型
喺近The Rocks附近仲有一大堆野食攤位,真係成個嘉年華咁好熱鬧
好撚過喺黃大仙整d乜鳩美食節,正宗把撚
樓主覺得Harbour Bridge Climb 千八蚊一次值唔值呢
諗緊好唔好去隔離pylon lockout(13aud)代替算
係25aud
成個tour就係係咁行樓梯,由橋底行上去
可能我矮啦,我成程就係覺得剩係係度行同埋d欄桿好高
比完一舊錢仲要跟佢買相,十鳩幾年後就係睇返張相,其實都覺得無乜特別
Sample:

成件事我覺得唔值呢個價錢,對我黎講有d為左完成一樣野為做而做
我去完可以證明比人睇真係好無聊
有錢想打卡不如去skydive仲好

就咁想影Sydney Skyline去Mrs. Macquarie's Chair影仲好,一次過影晒兩樣
咁算
比多幾舊去玩skydive好過
起碼可以體驗吓free fall嘅快感
見佢都掠得幾勁
係Brisbane Story Bridge同Auckland Harbour Bridge 3倍價錢
睇咩地方啦
Adl同Tas我嫌慢得濟
作為地標就一定係會掠水
去Skydive啦
Tas可能我有揸車 + 果陣去每個地方都留一日就唔覺
去Adelaide果陣未有車牌 真係悶撚過閪
South Auatralia

可以去下Coober pedy,感覺似地下城

Kangaroo island幾多景同海獅海豹睇,另外有企鵝仔同鯨魚睇下, 另外有小撒哈拉比你滑下沙,同埋蜂蜜廠既雪糕一定要試,隻蜜蜂幾特別, 係意大利引入,但意大利本土好似絕左種,變左全球得返個島有

Adelaide city附近就多酒莊, 紅酒主要Barossa Valley同白酒主要Clare valley (個人覺得Turkey Flat同Sevenhill兩間幾好飲)

Adelaide Hill山景同酒莊, 另外動物園幾好玩,大過city個間同平一截

City入邊就有個花園行下,月份啱既話會有Adelaide show或者Adelaide fringe,SA每年例牌活動黎

Port Adelaide條河偶然會有海豚出沒可以撞下彩,附近cafe可以打下卡

Hahndorf可以感受下德國村環境

去遠d(其實都就黎可以去Mel)會有Mt Gambier

藍湖,sink hole(可以潛水), 洞穴花園(夜晚可以喂possum)靚得黎可以玩亦都唔貴,另外可以Glamping住一晚(氹女is ok)

海景就例牌全澳洲都靚唔會差得去邊

但如果係要玩要刺激既就要轉去Mel睇下Motogp, F1, 又或者Gold coast 玩機動遊戲了(Gold coast既藍洞幾靚)

另外Tasmania睇景都好靚

間林中小屋浴缸對住景氹女一流
但我想水鳩你去SA所以唔介紹
Tas我每個地方都留2-3日
Adl住左超過10年
兩邊其實好似,係氣候唔同,養老係ok但住得耐會覺得後生應該要出返去
留名
同意丫 就係想可以Chill
樓豬仲有冇文
唔好意思,早排做嘢好鬼忙冇update
我一陣間搵番啲相寫埋個結尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞